Kaksplus.fi

maanantai 14. maaliskuuta 2016

Vauvan rytmi


Alkuun pienen vauvan kanssa ei ole mitään selvää rytmiä. Voi jopa käydä niin, että vauva nukkuu päivät ja valvoo yöt. Tai voi olla, että vauva noudattaa sitä rytmiä joka muodostui jo vatsassa. Itse nimittäin huomasin Hugon ensimmäisten kuukausien aikana, että poika noudatti samaa "kaavaa", joka oli silloin kun köllötteli minun vatsassa. Minähän heräsin Hugon odotusaikana yöllä ja valvoin helposti kaksi tuntia, koittaen saada unta ja poika mesoi ja mylläsi vatsassani minkä kerkesi. Iltaisin puolestaan en saanut unen päästä kiinni, joten yö unet jäi kokonaisuudessaan todella vähäisiksi. Kun Hugo syntyi, huomasin valvovani juuri samoihin aikoihin.

Hugo täyttää lauantaina jo 7kk ja en ole kertaakaan vielä kirjoittanut millainen meidän vauvan rytmi on tällä hetkellä. Niinpä nyt on hyvä hetki kertoa millainen se on. Tosin eipä meillä ennemmin sellaista varsinaisesti ole ollutkaan. Mutta nyt tämän viimeisen kuukauden aikana on viimein löytynyt aika selvä rytmi. Emme enää valvo öisin tai noudata samaa kaavaa kuin silloin, kun Hugo oli vielä vatsassani. Samat asiat ovat toistuneet nyt suunnilleen samoihin aikoihin. Mukava myös kirjoittaa tämä ylös ja katsoa muutaman kuukauden päästä mikä onkaan muuttunut.05:30-06:00 Hugo heräilee vierestäni ja hamuilee rintaa. Pienet aamuhörpyt maitoa ja vierestä kuuluu tämän jälkeen tasaista tuhinaa tai poika heräilee ja sätkii jaloilla ja käsillä samalla kovasti jutellen. Ei kuitenkaan nousta ylös vaan köllötellään vielä hetki. Mikä onkaan sen mukavampaa kun vierestä herää noin hyväntuulinen pieni ihminen.

07:00- Noustaan ylös ja mennään vaihtamaan vaippa ja vaatteet. Hampaita ei olla pesty vielä, sillä toistaiseksi niitä ei ole ainuttakaan. Kunhan hampaat tulee, niin otetaan se osaksi aamurutiineja. Hugoa naurattaa kun äiti pesee hampaat. Tämän jälkeen mennään aamupalalle ja Hugo on joko sylissäni tai lattialla touhuamassa lelujen kanssa. Tai sitten liikkuu omalla kierimistekniikallaan paikasta toiseen. Aamuisin myös seurustellaan ja luetaan joskus kirjaa, josta poika tykkää kovasti.

08:30-09:00 Hugo alkaa yleensä hieromaan silmiään ja nauru ja hymy alkaa muuttumaan pieneen nälkäkitinään. Niinpä suuntaamme vaipanvaihdolle ja menen sohvalle imettämään. Hugo riuhtoo imetyskoruani. Pian hän kuitenkin rauhoittuu ja keskittyy syömiseen. Silmät alkaa lupsua kiinni. Monesti Hugo nukahtaakin rinnalle. Alan pukea pojalle ulkovaatteita päälle. Joskus hän raottaa silmiään, mutta sulkee ne pian uudestaan.

09:00-10:00 Kun ulkovaatteet on puettu, pakkaan koko komeuden vaunuihin ja laitan takapihalle. Joskus poika saattaa heräillä ja pitää käydä hytkyttämässä vaunuja, mutta yleensä tätä ei enää tarvitse tehdä.11:30-13:00 Välillä alkaa itkuhälyttimestä kuulua kovaa kahinaa. Ja ei kauankaan kun kuuluu joko pientä ininää tai ihan kunnon itkua, kuin huutaen, "etkö ymmärrä, täällä ollaan hereillä". Kipaisen hakemaan pojan, joka sylissä rauhoittuu ja avaa silmänsä. Sen jälkeen perään tulee yleensä mitä ihanin hymy.

12:00-13:00 Mennään vaihtamaan vaippa. Tämän jälkeen mennään sohvalle, jossa poika hörppää ensin maitoa. Sen jälkeen mennään syömään välipalaksi hieman sosetta. Joko hedelmä- tai marjasose. Me siis olemme hiljattain aloittaneet vasta soseiden maistelun, joten siksi toistaiseksi vasta yksi kiinteä päivässä. Hiljalleen niitä tässä alamme lisäillä ja alamme myös sormiruokailemaan. Hugo on syömisestä innoissaan ja odottaa jo suu auki kun lusikka lähestyy.

12:30-13:30 Ruokailussa menee ainakin se puoli tuntia. Sen jälkeen sitten puuhastellaan vähän kaikenlaista. Jos Hugo on nukkunut pitkät unet jaksaa hän touhuta vaikka ja mitä.

15:30-16:30 Nälkä alkaa taas hiipimään ja pojasta alkaa näkymään väsymyksen merkkejä. Niinpä suuntaamme taas vaihtamaan vaipan, jonka jälkeen Hugo tulee taas rinnalle. Pienen tankkauksen jälkeen nostan pojan vaunuihin ja pian hän nukahtaa. Toiset unet siis nukutaan sisällä vaunuissa.16:30-17:30 Hugo heräilee. Useimmiten nämä unet kestävät paristakymmenestä minuutista tuntiin. Aika harvoin kuitenkaan unta riittää koko tunniksi. Tämän jälkeen Hugo viihtyy selvästi enemmän sylissä kuin lattialla. Yleensä katselemme yhdessä leluja tai siivoamme lastenhuonetta. Se on Hugosta mukavaa, kun siellä on paljon katseltavaa.

19:00-19:30 Mennään vaihtelemaan vaippaa ja tekemään iltapesuja, jollei mennä kylpyyn. Kylvyssä Hugo käy yleensä 2-3 kertaa viikossa. Kun iltapuuhat on tehty mennään taas sohvalle ja Hugo tulee rinnalle. Näin iltaisin Hugo tankkaa enemmän ja kauemmin kuin muilla syönti kerroilla.

19:30-20:30 Hugo nukahtaa syliini. Monesti en raaski laskea poikaa ollenkaan sylistäni pois, vaan ihailen ihanaa tuhisevaa vauvaani. Hugo nukahtaa monesti pitäen minua peukalosta kiinni.

23:00-02:00 Välillä Hugo herää rinnalle. Tässä ei ole mitään tiettyä kellonaikaa, mutta yleensä jossain tuossa välillä hieman tankkaa. Poika jääkin kainalooni nukkumaan, jos olen silloin jo itse kerinnyt mennä sänkyyn.

04:00 Joskus Hugo syö tähänkin aikaan, mutta yleensä se on lähempänä sitä puoli kuutta, josta tämä postaus alkoikin. Tämä syöttö siis jäämässä varmaankin nyt pois.
Hugo syö toistaiseksi vain yhden kiinteän ruuan päivässä, mutta näitä alamme nyt lisäilemään hiljalleen. Rinnalla Hugo käy 6-7 kertaa päivässä. Joskus tarvitsee jossain välissä vielä vähän lisää rintaa, mutta ihan Hugon tahtiin ollaan tässä menty. Päiväunia nukutaan kahdet, joskus nukkuu myös kolmannet. Yöheräilyjen kanssa ei olla vielä pidetty kiirettä, mutta jossakin vaiheessa niistä koitetaan luopua. Katsotaan nyt vähän kun saadaan kiinteitä lisää, niin voi olla että se jää jopa itsekseen pois.

On kyllä mahtavaa kun tämä rytmi on nyt löytynyt. Helpottaa kummasti arkea ja ollaan saatu tuo muovattua vielä hyvin isompien lasten kanssa sopivaksi. Hugo on kuitenkin onneksi sen verran pieni, että rytmiä pystyy vielä jonkin verran sekoittamaan, eikä heti mene kaikki vallan sekaisin. 

16 kommenttia:

 1. Voi vitsit mulla on ihan hirvee vauvan kaipuu <3 Ja Hugo on niin nätti vauva että sydän sulaa näitä kuvia katsellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, jospa saat vielä oman pienen joskus syliin.♥
   Hugo on kyllä niin ihana.♥

   Poista
 2. Toinen on kyllä niin suloinen!! Tässähän tulee ihan vauvakuume <3

  VastaaPoista
 3. Oi, ihanaa, että teillä on löytynyt rytmi! Se helpottaa kummasti. ;) Ja hän on kyllä valloittavan suloinen, ei voi muuta sanoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä rytmi helpottaa kyllä kummasti. :)
   Hih, Hugo on kyllä pieni suloinen hurmuri.♥

   Poista
 4. Tuo on kyllä ihanaa,kun rupeaa jo jotain rytmiä olemaan päivässä. Helpottaa paljon moniakin asioita. Mä oon ihmetellen kuunnellut, kun moni tuttu on ääneen ihmetellyt kun 2vkon ikäisellä ei oo vielä minkäänlaista rytmiä. Siis meillä on kaikilla lapsilla tullut vasta joskus puolen vuoden jälkeen selkeä rytmi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä rytmin löytyminen tuo paljonkin helpotusta. :)
   Juu siis ei meilläkään ole tätä aiemmin ollut näin selvää rytmiä. Nyt huomasin että viimeisen kuukauden ajan ollaan tehty samoihin aikoihin tiettyjä asioita. :) Eli siinä puolen vuoden tienoilla löytyi meilläkin rytmi. :)

   Poista
 5. Voi kun toinen on jo niin ison pojan näköinen tuossa syöttötuoli-kuvassa! <3 Kiva että rytmiä on alkanut löytymään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on. Kasvoi heti isoksi pojaksi kun tuohon pääsi istumaan.♥
   Rytmit on kyllä parhautta. :)

   Poista
 6. Oikea hurmuripoika siellä!Päiviin tulee rytmien mukaan selkeyttä ja voi vähän ennakoida tekemisiä :) Se on ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, se hän kyllä on.♥
   Kyllä rytmin löytyminen on kyllä aivan huippu juttu. :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...