Kaksplus.fi

maanantai 19. joulukuuta 2016

Elämäni kamalin ja ihanin joulu
Näin aikuisiällä minulla on kaksi joulua, jotka ovat jääneet erityisin hyvin mieleeni. Toinen niistä sen kamaluuden ja toinen sen ihanuuden takia. Toisessa joulussa koettiin suuri menetys ja toisessa taas saatiin elämän paras joululahja, jota parempaa en ole koskaan saanut. Vuonna 2007 oli kamalin joulu, kun jouduin kokemaan kipeän keskenmenon raskausviikolla 10. Tämä tapahtui muutama päivä ennen joulua ja jatkui vielä sen jälkeenkin. Tuo joulu on jäänyt mieleen sen synkkyydellä. Se sisälsi paljon kipua ja kyyneleitä. Tässä on muutamia otteita mitä olen siltä ajalta kirjoittanut ylös.

"Kolme viikkoa takaperin tein positiivisen testin. Kuinka onnellinen sitä voikaan olla noista kahdesta viivasta. Mutta olisi pitänyt luottaa siihen ääneen joka minulle hoki, että älä nyt innostu, kaikki ei taida olla ihan kunnossa. Ehkä tämä ei olisi silloin tuntunut näin pahalta."

"Olen ollut niin kipeä, keskenhän se meni. Tapahtui se mitä eniten pelkäsin ja josta se ajatus koitti minua varoittaa. En kuitenkaan olisi uskonut, että joulu kuluu lääkkeellisessä tyhjennyksessä. En olisi kuvitellut, että sikiö on ollut sisälläni kuolleena jo yli neljä viikkoa. Että en voinut katsoa näytölle, kun lääkäri sanoi ei valitettavasti löydy sykettä. Samalla kun viereisessä pedissä oli äiti, jonka vauvan vahva sydän jumpsuttu kovaa kyytiä. Olin katkera. Rakensin pilvilinnoja jotka olivat sortuneet. Olin lääkkeellisessä tyhjennyksessä ja se oli kamalaa. Kahdeksan tuntia lääkkeellisiä supistuksia ja paljon hyytymiä. Kipua joka ei johda mihinkään. Tyhjyys. Tyhjennys kuitenkin kai onnistui ja pääsen viettämään joulua kotiin. Iida on isin kanssa koristellut kuusenkin." 

"Joulu tuli ja meni, mutta kivut jatkuu. Voisiko tämä tuska jo loppua. Ihan kuin vauvan menetys ei olisi ollut jo tarpeeksi kova pala. Tuli Tapaninpäivä ja olen jälleen sairaalassa. Kohtuni ei tyhjentynytkään ja sisältäni kiskottiin isoja hyytymiä kolmen kätilön voimin. Se sattui, mutten enää jaksanut välittää, henkinen kipu on isompaa. Joko tämä kärsimys nyt loppuisi."
Toinen joulu joka on jäänyt erityisesti mieleeni on kuusi vuotta takaperin. Elettiin vuotta 2010 kun 20.12. yöllä pienellä pojalla olikin yhtäkkiä kova kiire maailmaan. Pika vauhdilla syntynyt pieni poika täytti tuona jouluna sydämeni rakkaudella. En olisi koskaan voinut toivoa niin ihanaa lahjaa. Pääsimme sairaalasta jouluksi kotiin ja se joulu meni täysin tutustuessa uuteen perheenjäseneen. Vaikka kuusen alta paljastui tuona jouluna mitä ihanempia lahjoja, oli paras saamani lahja minun sylissä.

Molempiin jouluihin mahtuu valtavasti muistoja, kipua ja kyyneleitä. Toisessa ne kaikki ovat positiivisia. Molempina vuosina joulu on jäänyt hieman puolitiehen. Toisena jouluna joulu oli musta ja muistan varmaan aina sen kivun ja pelon mikä minulla oli. Muistan sen huono äiti fiiliksen, kun en kyennyt kivuiltani järjestämään esikoiselle parasta joulua. Muistan kuinka minun ollessa sairaalassa, mieheni oli tyttäreni kanssa hakenut ja koristellut kotiin kuusen ja kuinka he olivat tehneet auton ratista kuusenjalan, koska eivät olleet löytäneet oikeaa. Muistan kuinka itkin kun pääsin kotiin. Olin niin onnellinen siitä mitä minulla oli, mutta samalla takaraivossa jyskytti ajatus siitä, mitä minulla olisi voinut olla.

Joulu 2010 jäi myös laittamatta, mutta tuolloin vuodatin onnen kyyneleitä. Saatiin koristella kuusi yhdessä, laulettiin samalla joululauluja ja syliteltiin pientä aarretta. Tuona jouluna opin, että joulu tulee ilman suurta sähellystä. Joulu voi olla hyvä vähemmälläkin laittamisella, tärkeintä on että kaikki rakkaat ovat lähellä, kaikki ovat terveitä ja jokaisella on hymyssä suu.
Tulen tuskin koskaan unohtamaan näitä jouluja. Toista sen kamaluuden ja toista sen ihanuuden takia. Nämä joulut ovat myös nitoneet miestäni ja minua yhä vain läheisemmiksi ja lujemmaksi tiimiksi. Toivon että tästä joulusta tulee iloinen ja rakkaudentäyteinen joulu.

Mikä on sinun ihanin ja kamalin joulu?

24 kommenttia:

 1. Voi muru. ❤️ Olette kokeneet kyllä surullisen asian ja varmasti tuo Joulu jää ikuisesti mieleen :( Onneksi olette saaneet kokea myös tuon aivan ihanan Joulun joka antoi varmasti maailman parhaimman joululahjan. ❤️ Mun kamalin Joulu sijoittuu lapsuuteen. Ehkä aikuisiällä olen kokenut kaksi viimeistä parhainta Joulua miehen ja esikoisen kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi ihan erilaista joulua ja molemmat niistä painuneet todella syvälle mielen sopukoihin. Matiaksen syntymä on ollut kyllä paras joululahja, mitä olen ikinään saanut.♥
   Ja nyt teillä on joulussa mukana yksi murunen lisää.♥

   Poista
 2. Kaksi vuotta sitten meni kesken kaksoisraskaus juuri joulun alla. En ottanut tyhjennyslääkkeitä ennenkuin äitini oli lähtenyt meiltä tapanin päivänä. Joulu menikin raskauspahoinvoinnissa. Vatsakin oli jos kasvanut kun oli kaksoset. Oli niin ristiriitaista juoda viiniä ja saunaolutta kuolleet pienokaiset sisällä. Oli kipeä tyhjennys josta seurasi kolmen kuukauden kipu ja piina toimenpiteineen koska kohtu ei vaan suostunu tyhjenee. Samalla hyvästelin mieheni kanssa haaveen yheisestä lapsesta. Tämä joulu tulee varmasti olemaan elämäni ihanin! Sylissä tuhisee pieni vauva jolle aikon aattona pukea tonttu puvun ja hatun vaikka en ole jouluihminen. Ostin vaatteet jo kesällä vauvaa odottaessani. Puetaan ne sittem vaikka sisarusten muistoksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, todella ikävä kokemus sielläkin ja että on kestänyt noin pitkään. :( Kovia olet joutunut kokemaan.
   Tuleva joulusi kuulostaa oikein ihanalta.♥
   Oikein ihanaa joulun odotusta sinne.♥

   Poista
 3. Varmasti ollut rankkaa kokea niin musertavia tunteita niinä päivinä, kun yleensä iloitsee ja nauttii.

  Kamalin Jouluni oli vuonna 2006 kun isäni oli viimeisiä hetkiä hengissä. Oli kotona kuitenkin, mutta valtavan musta verho painoi koko perhettä. Toisaalta isä oli vielä luonamme, mutta kuinka kauan, tunti, vai päiviä? Huh.

  Edelleen Jouluna muistelen noita hetkiä, ei niistä ikinä pääse, tiedät varmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä niin synkkä joulu tuona vuonna. :( Esikoisen vuoksi sitä koitti hymyilläkin, mutta sen kivun kanssa hymyt oli vähäiset.
   Voi, ei sielläkään ole ollut helppo joulu tuolloin. :( Ja kyllä tiedän mistä puhut. Tsemppiä sinne ja rauhallista joulun odotusta.♥

   Poista
 4. Samainen joulu 2010 on ollut elämäni paras joulu. Kauan odotettu esikoisemme syntyi juuri ennen joulua ja jouluaattona saimme viedä aarteemme ensimmäistä kertaa kotiin. <3

  VastaaPoista
 5. Kamalin joulu 2002. Marraskuussa synnytin kuolleen esikoisen ja joulukuussa mummini sai aivohalvauksen. Eipä jäänyt mitään hyvää siitä joulusta mieleen. Parhaita jouluja ollut sen jälkeen, eläviä lapsia syntyi ja saanut tehdä oman perheen näköisiä juhlia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamalia asioita olet joutunut tuolloin kokemaan. :( Ihan liikaa noin pienessä ajassakin vielä.
   Onneksi on myöhemmin tullut niitä hyviä jouluja.♥
   Ihanaa joulun odotusta sinne.♥

   Poista
 6. Kamalin joulu on ollut vuonna 2011, jolloin itkin tyhjää syliäni ja vein kynttilöitä heinäkuussa kuolleen esikoistyttövauvamme haudalle. Aattoillan vietin mieheni kanssa navetalla, sillä pelkäsin olla yksin kotona tuskani kanssa. Mutta onneksi elämä paitsi ottaa, myös antaa ja joulu 2012 olikin elämäni paras,kun sylissäni tuhisi kolmen kuukauden ikäinen tyttövauva. Vuonna 2013 odotin jouluna kolmatta tyttöämme, joka vuoden 2014 jouluna olikin jo kanssamme. Viime vuonna tein plussatestin aatonaattona ja tänä jouluna meillä on neljän kuukauden ikäinen poikavauva. Ihania muistoja nämäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anne.♥
   Tuo joulu on varmasti ollut niin kamala. :(
   Onneksi se menee juurikin noin, että yleensä seuraa myös jotakin hyvää. Ihana joulu teille tulossa tänäkin vuonna.♥

   Poista
 7. Laskettu aika on 1.1 toivon kuitenkin niin kovasti että saisimme jouluvauvvan :)

  VastaaPoista
 8. Voi, mitä tapahtumia! Suuria tunteita - surua ja ääretöntä iloa! <3

  Kamalin kokemani joulu on 90-luvun lopulla kun isoisäni kuoli. Olimme paikalla kun hän sai sydänkohtauksen ja vietiin sairaalaan. Ihanin joulu taas on ehkä joulu 2010 kun saimme kertoa isovanhemmille odottavamme meidän esikoista. Edeltävänä päivänä olin juuri tehnyt testin. Ja olihan se ensimmäinen joulu meidän pikkuisen kanssa myös todella ihana <3<3<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki mahdolliset tunteet on kyllä noina jouluina käyty läpi ja ihan joka joulu nämä kaksi muistuvat mieleen.
   Hui, tuollainen joulu ei varmasti unohdu. :(
   Tuo on varmasti ollut monelle se paras uutinen joulussa, kun kertoo odottavansa vauvaa.♥ Ihania jouluja sielläkin muistoissa ja varmasti monta edessä.♥

   Poista
 9. Joulu 2013. Esikoisen (10kk) ensimmäinen joulu. Joulun alla kuitenkin todettiin keskeytynyt keskenmeno ja aatonaattona olin lääkkeellisessä tyhjennyksessä. Lähellä kävi, että oisin joutunut kaavintaan ja jäämään yöksi sairaalaan. Mutta onneksi pääsin kotiin jouluksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :( Onneksi et joutunut kaavintaan ja pääsit vielä jouluksi kotiin.

   Poista
 10. Niin kornia kuin se onkin mulla pahin ja paras joulu ovat samana vuonna. 2011 kaksi hyvää ystävääni pääsivät jouluaattona kotiin parin päivän ikäisten vauvojensa kanssa. Minä itkin katkeria kyyneliä etten koskaan pääse synnyttämään. Seuraavana päivänä, joulupäivänä syntyi meille pieni tyttö.
  Sen jälkeen joulut saivat uuden merkityksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, jouluvauvat.♥ Joulun merkitys muuttuu kyllä heti, jos lapsi syntyy jouluna.

   Poista
 11. 5 keskenmenoa kokeneena, jokainen yhtä tuskainen. Rv 13 koettu kuitenkin lohduttomin, samaan aikaan piti juhlia esikoisen synttäreitä. Mitään syytä ei löydy. Mutta näiden kanssa opittava elämään. Viides lapseni on niin lahja koko perheelle koska ajattelin jo ettei minulle suoda tätä enää. HyvääJoulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :( Voi kuinka monta keskenmenoa siellä on jouduttu kokemaan. Onneksi kuitenkin onni vielä sinne suotiin.♥
   Kiitos ja hyvää joulua myös sinne.♥

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...