Kaksplus.fi

tiistai 12. huhtikuuta 2016

Vauvan nukuttaminenKun Hugo oli ihan pieni hän nukahti parhaiten rinnalle tai sylissä pystyssä pitäen. Siitä laskin pojan sitten vaunukoppaan jatkamaan uniaan, jos raaskin. Varsinaista nukuttamista ei siis tapahtunut, koska ihan pienenä Hugo vain söi ja nukahti miltei heti. Unet kyllä olivat aika lyhyitä, mutta suurimman osan ajasta hän nukkui. Kun Hugo heräili yöllä nostin hänet viereeni ja annoin tissin suuhun. Siihen me sitten nukahdimme vierekkäin ja ai että kuinka ihanaa on nukahtaa kun pikkuinen tuhisee siinä ihan vieressä ja puristaa kädellä lujaa sormestasi tai pitää kättä rinnan päällä.


Pojan kasvaessa tuli kuvioihin hyssyttäminen, kanniskelu, laulaminen, vaunujen heiluttaminen, kyykkääminen, tanssiminen ja vaikka mitä. Päivät ja illan oli kyllä tuolloin aika mielenkiintoisia. Ja juuri kun sait pienen nukahtamaan usein syliin. laskit hänet vaunuihin (jotka olivat sisällä), keitit kupin teetä ja otit ensimmäisen hörpyn kuului vaunuista jo parkaisu. Nostin pienen syliin ja hetkessä hän oli unessa. Monesti istuinkin sohvalla pieni nyytti olalla tai rinnan päällä tuhisten. Ne oli täydellisiä hetkiä. Tuolloin vauvan nukuttaminen vei todella aikaa, oli sitten kyseessä päiväunet tai yöunille laittaminen. Nukuttamiseen kului helposti tunti joskus jo toistakin.


Sitten iski jälleen uusi vaihe ja vauvan nukuttaminen muuttui. Päivällä unet viimein pisenivät ja vaunuissa nukuttiin ulkona, vihdoin. Hugo nukahti niihin todella helposti ja vaunujen hytkyttäminen siellä jäi lyhyeen. Joskus hän nukahti jo ulkovaatteita pukiessa. Illalla taas laitoin pojan vaunuihin, jotka olivat olohuoneessamme ja saatoin itse istua sohvalla katsoen televisiota samalla kun keinuttelin vaunuja. Saattoi kulua kymmenen minuuttia tai tuntikin ennen kuin poika nukahti, Hän saattoi välillä haluta syliin, rinnalle tai muuten vain hengailla hereillä ja väläytellä ihania hymyjä. Mielessä kävi silloin muutamaan kertaan ajatus siitä, että saanko koskaan poikaa nukahtamaan omaan sänkyyn, nyt kun hän on tottunut nukahtamaan heiluviin vaunuihin.
No mutta kuinkas sitten kävikään. Eräänä iltana mietin, että taidanpa koittaa laittaa Hugon nukkumaan omaan sänkyyn. Syötin normaalisti pojan sohvalla, mutten nostanutkaan vaunuihin vaan kannoin omaan pinnasänkyyn. Poika oli hetken kummissaan, mutta laitoin hänen päälleen peiton ja pidin kättä hänen päällään. Tassuttelu on meillä toiminut ihan hyvin muiden kohdalla, niinpä koitin sitä Hugonkin kanssa. Alku oli aika pyörimistä ja hän halusi pitää peukalostani kiinni. Mutta ei se vauvan nukuttaminen pinnasänkyyn vienyt paljoa enempää aikaa kuin niihin vaunuihinkaan.


Seuraavana iltana toistin saman. Ensin sohvalla syöttö ja sen jälkeen kannoin unisen pojan sänkyyn, annoin vielä pupun kainaloon, joka osoittautuikin ihan hitiksi. Pupun korvista oli hyvä tarrata kiinni. Nyt uni tulikin paljon nopeammin. Näin me olemme toimineet nyt joka ilta ja vauva on nukahtanut itsestään pinnasänkyyn. Joskus kun meno meinaa mennä pyörimiseksi ja levottomaksi, on tassuttelu toiminut ja samoin tutti suussa sekä pupu kainalossa. Hugo on ensimmäinen lapsistamme, jonka koitan opettaa nukahtamaan ilman sideharsoa, jota käytämme silloin kun ollaan rinnalla. Joudun käyttämään sitä, ettei maitoa olisi joka paikassa. Onneksi pupu on saanut lämpimän vastaanoton.


Vauvan nukuttaminen tuntuu nyt sujuvan todella hyvin, kunhan sänkyyn ei koita viedä liian virkeää vauvaa. Koitan viedä Hugon sänkyyn aina hereillä, jotta hän tietää minne nukahtaa. Hugo myös syö öisin edelleen, joten ekalta syötöltä hän jää kainalooni nukkumaan. Tästä meillä ei vielä ole kiire eroon, mennään tällä hetkellä Hugon tahtiin. Eilen yöllä kun poika syömisen jälkeen nukahti viereeni pupu kainalossaan en voinut kuin tuijottaa häntä. Kuinka suloinen näky hän olikaan nukkuessaan pupu kainalossa.

18 kommenttia:

 1. Meillä "nukutettiin" iltasin viereen melkein vuoden ikäseks ja saattais nukahtaa vieläkin jollei toinen olis ilmottanu tulostaan, sillon alettiin harjottelemaan omaan sänkyyn nukahtamista:) päikkärit meillä pääsääntöisesti nukutaan ulkona vaunuissa, talvella kovilla pakkasilla nukkui sisällä, yleensä kauheen taistelun jälkeen ja unet jäi vähintään puolta lyhyemmiksi mitä ulkona torkkuessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkona unet kyllä maittaa selvästi paremmin. :) Meillä Hugo oli sen reilut 5kk kunnes alkoi nukkumaan ulkona ja nyt siellä tulee parhaimmat unet. :)

   Poista
 2. Ihana :) nukkuva vauva on kyllä maailman suloisin näky. Mukavaa että teillä sujuu nukahtaminen noin helposti! Lukakin nukahtaa yöunille oma robottipehmo kainalossaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on.♡♡
   Yllätyin kyllä miten hyvin tämä lähti sujumaan. Oi että, ihana Luka.♡

   Poista
 3. Kuulostaa melkoisen tutulta! Kiva, että omaan sänkyyn on noinkin helppo nukahtaa.. <3 Luulen, että se on helpompi mitä aiemmin sen aloittaa - tosin näin äitinä saattaa kokea jotain vieroitusoireita tällaisen muutoksen edessä. *hih* :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähti kyllä sujumaan todella hyvin.♡ Yllätyin todella. Totta, helpompaa se on mitä pienempi ja kyllä vain vieroiusoireita havaittu äidillä. :D

   Poista
 4. Kuulostaa hyvältä teidän nukkumiset :) Meillä on nyt kunnon yöhulinat. Leo suostuisi nukkumaan vain tissi suussa ja kaikessa tempperamentissaan ei tyydy vähempään.. Pitäisi paneutua tähän nukuttamiseen kunnolla. Ensi viikon hommia, nyt on liikaa vielä arjessa menossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita hulinoita odotellessa. :D Ensi viikolla sitten kun on paremmin aikaa. :)

   Poista
 5. Ihana pieni♥ Meillä nuorimmaisen nukuttaminen on ollut todella helppoa, mutta siinä nukkumispuolessa ollaankin menty pidemmän kaavan mukaan. Oma sänky rakkaan unilelun kanssa on siis kelvannut aina hienosti, mutta oireiden vuoksi nukkuminen on ollut tuskaa. Nyt isompana pysyy sängyssään kiltisti, mutta tyyny kulkee ilmassa ja sängystä kuuluu iloista naurun sekaista huutelua: "Mä kurkin täältä" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän kyllä on niin suloinen näky pupu kainalossa.♡♡ Harmi että oireilun vuoksi nukkuminen ollut tuskaista. :/
   Ihana kurkkija siellä. :D

   Poista
 6. Voi mikä ihana ♡ Ja kuulostaa just eikä melkein siltä miltä pitääkin ♡ Meillä tytöt nukahtavat omiin sänkyihin mutta yöllä haluavat viereen, enkä kyllä lähde estämäänkään, miksi pitäisikään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös.♡♡
   Ilman muuta viereen saa tulla, turhaan sitä estää. :) Meillä Hugo on ensimmäinen joka nukkuu vieressä.♡

   Poista
 7. Ihanuus Hugo♡

  Kiva, että sielläkin pinnasänkyily on lähtenyt hyvin käyntiin. Meillä myös Emppu nukkuu jo omassa pinniksessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on.♡♡
   Lähti kyllä yllättävän hyvin. :) Hienoa että sielläkin nukutaan jo pinniksessä.

   Poista
 8. Ihana pieni. ♡

  Meillä Ellu nukkui pikkuvauvana yhdet pitemmät unet heti aamusta, mutta muuten vain sellaisia vartin-puolen tunnin torkkuja, joille nukuttaminen kesti yhtä kauan kuin ne unet kestivät.. Se oli aika raastavaa. :D Yöunille saaminen oli kuin pieni sota, mutta nukahdettuaan illalla tyttö nukkui yön hyvin. Toki kaikenlaisia öitä mahtui joukkoon, ja sen opin, että vauvan uni tai edes nukahtaminen ei ole mikään itsestäänselvyys!

  Onnea omaan sänkyyn nukahtamisen jalosta taidosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on.♡♡
   Kuulostaa oikein tutulta. Onneksi täällä ne lyhyet unipätkät vaihtui pitkiin. Meillä muut olleet hyviä nukkumaan ja Hugo taas huono. Totean siis saman kuin sinä että vauvan nukahtaminen ei ole itsestäänselvyys.
   Kiitos.♡

   Poista
 9. Ihana pieni<3 Meillä tyttö on nukkunut nyt kolmisen viikkoa omassa sängyssä. Vaikka olen iloinen unikoulun onnistumisesta, niin kyllä välillä kaipaan pientä kainalooni. Oli se vain ihanaa herätä oma tuhisia vieressä... Mutta on se myös ihanaa, kun yöllä saa nukkua;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän kyllä on.♡♡
   On se niin ihana herätä pienen vierestä. ♡ Mutta kyllä jossain vaiheessa niille kokonaisille öille on tarvetta. :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...