Kaksplus.fi

tiistai 11. lokakuuta 2016

Imetys loppuu, päänsäryt palaa
Tätä hetkeä olen ehkä jo hieman kauhulla odottanut ja jännittänyt. Kun imetyskerrat ovat hiljalleen vähentyneet, huomaan päänsärkyjen taas lisääntyneen. Nyt imetän enää aamusta ja kun sekin kerta jää pois, odotan millaisena päänsärkyni palaavat. Tiedän että ne lisääntyvät, sillä joka ikinen kerta niin on käynyt. Siksi ehkä osittain venytän imetyksen kokonaan lopettamista, sillä en tahtoisi että päätä särkee taas.

Olen ehkä harvinainen tapaus siitä, että kärsin normaalitilassa selkä- sekä päänsärystä. Kun taas raskaana ollessa selkää ei särje juuri yhtään ja päänsärytkin oikeastaan kaikkoavat pois. Fysioterapeutti sanoi minulle aikoinaan, että raskaana ollessa "iso" vatsa pakottaa minun olemaan suoremmassa ja asentoni seistessä paranee. Puhuttiinkin, että pitää teettää tekomaha, jolla saan ryhdin pysymään suorassa. No ehkä pitäisi harjoitella sitä oikeaa asentoa ilman sitä tekovatsaa, hah. Ja olenkin koittanut skarpata siihen miten istun ja seison.  Myös selkä- sekä vatsalihaksia treenaamalla on säryt vähentyneet jonkin verran ja enää ei särje joka päivä läheskään niin paljon. Tämä vaiva on hiljoksiin menossa onneksi jo parempaan päin.

Olen usein kuullut miten odottavat äidit sanovat kuinka päätä särkee jatkuvasti. Itse olen taas niin onnellisessa asemassa, että en kärsi moisesta vaivasta ollenkaan. Kuinka kiva onkaan kun päätä ei särje melkein joka ikinen päivä ja särkylääkkeet saa jättää kaappiin. Olen kyllä muutenkin koittanut ottaa niitä niin vähän kuin mahdollista. Raskausaika on miehestäkin ollut kiva, kun en aina valita pääni olevan kipeä, vaikka muuten olenkin välillä ollut aika hormonihirviö, heh. Myös imettäessä moni kärsii päänsäryistä. Niin minäkin joskus, mutta todella harvoin. Kun on pitänyt huolen siitä että juo paljon ja jumppaa hyvin hartioita säästyy pahimmalta säryltä. 

Nyt kun imetyksen loppu on jo ihan ovella jännitän millaiseksi päänsärkyni mahtavat muuttua. Toivon todella että ne pysyisivät näin vähässä määrässä, mutta samalla pelkään pahinta. Sitä että taas kolmena-viitenä päivänä viikossa päässä jyskyttää ja niitä aamuja kun ei tahtoisi nousta ollenkaan, sillä heti silmät avatessa pää on kipeä. Yleensä imetyksen lopettamisen jälkeen on mennyt hetken aikaa vielä hyvin. Toivon että niin on nytkin. Koitan kuitenkin tällä kertaa tehdä kaikkeni sen eteen, että säryt pysyvät poissa ja särkylääkkeet kaapissa. Niitäkään kun ei kannata syödä liian usein tai ne itsessään voivat vielä vain pahentaa päänsärkyjä.
Nämä viimeiset pari vuotta ilman särkyjä ovat olleet kyllä aika luksusta. Ikävä tulee tätä aikaa kun ne eivät vaivaa. Se miten voin koittaa välttää särkyjä on riittävä juominen, säännöllinen hartioiden jumppaaminen jatkossakin ja tiettyjen ruokien (tai lähinnä mausteiden) välttäminen. Toiveet ovat korkealla ja koitan pitää tässä positiivisen asenteen.

Muita joilla sama tilanne kuin minulla? Vai onko sinulla juuri niin, että raskaus ja imetysaikana särkee eniten?


Kuvat ottanut vanhin tyttäreni. Pipo: Pietamo Koru: By Pinja 

22 kommenttia:

 1. Täällä yksi saman kokenut! Viimeisimmän imetysrupeaman loppumisesta nyt reilu neljä kuukautta ja useampana aamuna viikosta herään päänsärkyyn. Olin oikeastaan jo unohtanut tämän riesan...Odotusaikana päänsäryt pysyvät täysin poissa, eikä niitä imettäessäkään esiinny kuin tosi harvoin. Toivottavasti säästyt säryiltä tällä kertaa!
  -eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä siis ihan sama kuin täällä. :( Niin ihanaa on ollut ilman särkyjä ja nyt kun ne hiljalleen sieltä taas palaavat, niin muistaa kuinka kaameaa se on. Tsemppiä sinne särkyjen kanssa.❤

   Poista
 2. Jännä miten sulla menee niin päinvastoin että raskaana oot terve kuin pukki ja sitten muuten kolottaa :D Toivottavasti nuo pääsäryt pysyisi kuitenkin aisoissa, inhottava vaiva!

  Ja miten kivoja kuvia 😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä jännä kun monella on juuri toisin päin. :) Toivottavasti säryt nyt pysyy mahdollisimman vähäisinä.
   Kiitos.❤ Iida ottaa ihan hyviä kuvia. :)

   Poista
 3. Mulla on selkäsärkyjä ja päänsärkyjä kyllä aina. :( Mutta virkistävästi niiden laatu ja syyt vaihtelevat äitiyden ilojen myötä. ;) Imetysaikoina oon kärsinyt ajoittain jopa migreeneistä. Varmaan liian huono nesteytys, infernaaliset niskajumit ja valvominen vaikuttavat, mutta uskoisin, että on osuutta myös hormoneilla. Tosin onpa migreenikohtauksia tullut nyt imetyksen loputtuakin (myös hormonitasapainon heittelyä?) ja silmälasien käyttämättömyydenkin takia. Yäks.

  Raskauden ensiviikoista asti iskias (tai joku sen tyyppinen kipu) paheni aina imetyksen loppuun saakka. Osteopaatti sanoikin kyseisen kivun olevan -kuin myös- hormonaalista ja yleistä raskauden, ja imetyksen aikaan! Nyt sekin on onneksi helpottanut, samoin kantamisesta ja imettämisestä aiheutuvat hartia- ja selkäkivut.

  Ootko kokeillut pilatesta? Itse jumppaan harvakseltaan (dvd-pilateksen ja netpilateksen tahtiin), mutta siinä on kyllä NIIN hyviä liikkeitä ja venytyksiä selkävammaiselle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi siellä selkäsäryt nyt helpottaneet. :) Ei ole varmasti ollut kiva vaiva.

   Täällä ei oo ollut nyt imetysaikana kuin pari niin pahaa särkypäivää, että äityi ihan migreeniksi asti. Tai lääkäri on kyllä sitä mieltä että kaikki mun päänsärky on migreeniä, mutta tuolla tarkoitin sitä että oon ihan pelistä pois ja kaikki muut oireet tulee kuten näköhaitat, sahalaitakuviot ja sitten jäätävä särky ja oksettava olo. Niitä ei olis yhtään ikävä, mutta kauhulla odotan että ne lisääntyy.

   Toi kuulostaa hyvältä. Sitä voisi testata. Nyt oon jumpannu fyssarin ohjeen mukaan kuminauhoilla. :)

   Poista
 4. Minäkin kuulun niihin, joita päänsärky (migreeni) ei vaivannut odotusaikana, mutta palasi pian sen jälkeen. Odotusaikana tosin tuli myös migreenikohtauksia, mutta yleensä ilman särkyä, sen sijaan silmistä lähti osittain näkö yms.

  Nyt olen saanut migreenin aika hyvin aisoihin, kiitos estolääkityksen. :)
  Onko sinulla estolääkitystä?
  Minulla on hormonaalinen migreeni, joka siis puskee päälle aina kun kehon hormonitasapaino muuttuu. Ehkä sinullakin säryt liittyvät hormonien heittelyyn? Jatkuva päänsärky on kyllä kamalaa! Toivotaan että päänsärkysi eivät nyt ainakaan pahenisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oot saanut olla ilman päänsärkyjä odotusajan. :) Mulla tulee todella usein noita näönmenetyksiä kun päätä särkee todella paljon.

   Mulla oli joku lääkitys aikoinaan mutta se teki mulle tosi huonon olon ja oksentelin sen takia. Pitäisi mennä lääkäriin ja koittaa uutta. Nyt ollaan menty isoilla särkylääkeannoksilla ja siihen kun yhdistää pimeän ja unen niin aamulla jo parempi.. Tosin päänsärkyä sen jälkeen vielä kaksi päivää.

   Poista
 5. Tuo on kyllä inhottava vaiva! Mulla on alkuraskauden oireisiin voinut lukea päänsäryn lisääntymisen ja tihentyneitä migreenikohtauksia onkin tullut lähes koko raskauksien ajan. Sen sijaan lapsen syntymästä ensimmäiset 6kk on aina ollut ihanaa aikaa, päänsäryn pysyessä poissa ärsykkeistä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä mennyt sitten toisin päin kuin täällä. :) Ei oo kyllä kiva jos raskaana ollessa kärsii usein päänsärystä saati migreenistä. :/

   Poista
 6. Eilen viimeksi päänsärkyä aamusta iltaan ja toistuu kyllä ainakin kerran viikossa. En oo osannut ajatella että se liittyisi imetyksen lopettamiseen mutta onhan tuo meilläkin reilulla kädellä vähentynyt. Lisäksi aikaiset heräämiset, tietokoneella työskentely ja hengitystekniikka (jännityspäänsärky) kyllä vaikuttaa nekin. Joka tapauksessa, oli taustalla syy mikä tahansa niin tosi inhottava vaiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä ne tosiaan palaavat kuvioihin kun imetys loppuu. Varmaan joku hormonaalinen juttu.
   Lisäksi silloin kun ilmat viilenee jännitän hartioita kylmän vuoksi joka johtaa hartiajumikn ja se lisää päänsärkyjä entisestään.
   Ei oo kiva vaiva. :/

   Poista
  2. Muista pitää paksuja huiveja kaulassa ja kaula lämpimänä, se auttaa jo paljon kylmän takia jännittämiseen. Mulla ihan sama vaiva, ja jos en ole kaulaa kunnolla suojannut niin ihan taatusti on hartiat jumissa ja pää kipeä. :)

   Poista
  3. Isokauluksiset villapaidat ja huivit löytyy aina syksyllä mun päältä. :) On niistä jonkin verran apua. :)

   Poista
 7. Voi miten ikävää. :( Päänsärky on ihan hirveetä, varsinkin jos särkee usein ja paljon. Itsellä migreeni lieveni jokaisen raskauden aikana. Se oli kyllä onni, koska Panadolista ei ole migreeniin mitään apua ja vahvempaa lääkettä ei raskausaikana saanut ottaa. Synnytyksen jälkeen migreeni palasi taas, onneksi on pysynyt melko lievinä kohtaukset. Huonosti nukutun yön jälkeen on melko todennäköistä, että saa aamulla ensimmäisenä hakea sinisen pillerin. Vauvan kantaminen on lisännyt muutenkin lihasjumeja ja nyt viime aikoina on saanut oikein tosissaan panostaa siihen, että edes hetken ehtii ja jaksaa jumpata jossain välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päänsärky on kyllä niin ärsyttävä vaiva. :/
   Onneksi siellä on lievennyt, sillä se Panadol on kuin karkkia söisi. Onneksi siis ei oo säryt odotusaikana vaivanneet täällä, tai en tiedä miten olisin odotusajoista selvinnyt.

   Voi harmi. Mutta onneksi migreeni on pysynyt lievänä. Varsinkin hartiaseudun jumi saa kyllä helposti päänsäryn aikaan. Mulla ei taas yöunet vaikuta jos ovat lyhyet, mutta jos nukun pitkään niin silloin särkee herkästi päätä.. taidan siinäkin olla poikkeus. :D

   Poista
 8. Äh! Ei kuulosta kivalta. Minulla on aina ollut alaselkä jumissa ja raskausaikoina jouduin käymään kiropraktikolla saamaan apua vaivaan kun en halunnut syödä lääkkeitä. Sain silloin diagnoosiksi, että raskausajan hormoonit löystivät lantioluita ja hermopinne jäi vaivaamaan. Vaikka olen aina treenannut paljon aloin kuntosalin ja tavallisen treenaamisen lisäksi käymään joogassa ja pilateksessa. Niistä on ollut super-paljon apua. Kerran viikossa kun käyn niin alaselkää ja lantiota ei särje yhtä pahasti. <3 Toivottavasti sinä säästyisit päänsäryiltä! Tsemppiä imettämisen lopettamiseen.. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei, eikä se sitä olekaan. :/
   Ihanaa, että siellä on löytynyt apu selkäkipuun.♥ Pitäisi kyllä koitella noita jumppia tuon kuminauhajumpan lisänä. :)
   Kiitos tsempeistä.♥ Toivotaan että säryt pysyisivät poissa tai ainakin pysyvät yhtä vähäisinä. :)

   Poista
 9. Mulla oli just niin, että raskauden ja imetyksen aikana päätä särki milloin mitenkin ja usein!
  Nyt kun ei ole kumpaakaan ollut aikoihin niin eipähän ole päätäkään särkenyt kuin aivan satunnaisesti joskus. Eli jotain positiivista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä ollut sitten juuri niin miten suurimmalla osalla odottajista. Onneksi päänsäryt eivät ole enää vaivanneet kuin harvoin. On se niin ärsyttävä vaiva.
   Ihanaa viikkoa sinne.♥

   Poista
 10. Ehdottomasti hei kannattaa kävästä lääkärillä tuon takia, ihan turhaan kärvistelet, jos kyseessä on justiinsa migreenisärkyä (vain toisella ohimolla, kipu jyskyttää enempi sykkeen noustessa ja näköhäiriöt). Jos tosiaan monta kertaa viikossa tulee niin saisit varmasti jo estolääkityksen, jolla elämä helpottuis huomattavasti. Itselläni tulee/tuli kanssa pahimmat migreenit esim. viikonloppuna, kun nukuin pitkään ja sain nukkuma-asennosta hartiat jumiin. Ja en tiedä tietty, mitä ehkäisyä oot ennen lapsia/välissä käyttänyt, mutta e-pillereitähän ei nykyään enää saa syödä, jos on ollut edes yksi aurallinen migreenikohtaus ja itselläkin, kun vuosien e-pillereiden syömisen jälkeen vaihdettiin minipillereihin niin pää ei ole ollut enää kipeä, kun korkeintaan 2x kuussa, kun ennen oli noin 2x viikossa enkä ollut osannut edes ajatella, että ne pilleritkin voi noin paljon pahentaa migreeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu migreeniä mulla on juuri ollut, mutta ei kunnon lääkitystä siihen nyt aikoihin. Jos nyt alkaa usein ilmaantumaan, niin pakko se on lääkärin pakeille mennä.
   Pitkät yöunet ei sovi tännekään, tai päänsärky on taattu juttu. Samoin jokin ruoka laukasee sen herkästi. Onneksi tietää jo mitä välttää.
   E-pillereitä en ole syönyt vuosiin, ne aikoinaan pahensi särkyjä ja nyt niitä en enää saisikaan, samoin kuin ei sitä rengastakaan. Minipillerit odottaa kaapissa, mutten ole vielä niitä aloittanut..jännittää tuleeko niistä pää kipeäksi samalla tavalla. Mutta kiva kuulla positiivisia kokemuksia niistä. :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...