Kaksplus.fi

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Mitä hankkia ennen vauvan syntymää?Kun testiin piirtyy vihdoin ne toivotut kaksi viivaa, alkaa jännittävä aika. Oman lapsen odotus. Noiden viivojen näkeminen on aina yhtä ihanaa ja sykähdyttävää. Sitä leijuu ilmassa ja tekisi mieli huutaa koko maailmalle tämä ihmeellinen uutinen. Pian kuitenkin iskee pelot siitä, että saankohan sittenkään pientä syliin ja odotus saattaakin pysyä salaisuutena. Kun odotus etenee niin jossain vaiheessa herää kysymys, mitä hankkia ennen vauvan syntymää?

Olipa lapsi sitten ensimmäinen tai viides, niin ainakin omalla kohdalla olen pohtinut näitä asioita. Miettinyt mitkä ovat ne pakolliset ja mitkä kerkiää kenties ostaa myös myöhemmin ja mitä meillä jo on. Vauvan tarvikkeita kun myydään niin tuhoton määrä, että välillä sitä on vähän väkisinkin hieman pihalla siitä, että mitä nyt todella tarvitsee. Lisäksi vauvat ovat täysin erilaisia, se mikä toimi toisella, ei välttämättä toimikaan enää toisella. Listaan nyt mitkä me olemme kokeneet hyviksi hankkia ennen vauvan syntymää. Jos tästä listasta olisi apua jollekin muulle. Pitää vielä sanoa, että jos ottaa äitiyspakkauksen, niin osa näistä tuleekin siinä mukana. Tosin suurin osa vaatteista on kyllä todella suuria alkuun.Vaunut: Ne ovat ehkä ne joita kaikki katsovat ihan ensimmäisenä. Vaunuviidakko on aikamoinen ja välillä niiden oikeiden vaunujen löytyminen voi olla haastavaa. Ei siis kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä, vaan miettiä mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja millaisessa maastossa niiden kanssa liikkuu. Me olemme tykänneet, että vaunut ovat heti valmiina kun pieni tulee kotiin, sillä vauva voi nukkua niissä myös sisällä. 

Pussukka vaunuihin: Jos ei ota äitiyspakkausta ja vauva syntyy viileillä ilmoilla, on hyvä että vaunuissa on jokin pussukka, johon pienen saa. Näitähän on vaikka minkälaisia. Itse olen kyllä tykännyt paljon myös tuosta äitiyspakkauksen pussista, mutta meiltä löytyy myös Eisbärchen isompi lämpöpussi.

Pinnasänky+patja: On ollut meidän neljällä ensimmäisellä ihan ehdoton, sillä kaikki ovat nukkuneet omassa sängyssä. Niin teki myös Hugo alkuun, kunnes sitten on  nukkunut joko vieressäni tai vaunukopassa joka on nostettu pinnasänkyyn.

Reunapehmuste: Itse olen halunnut tehdä pinnasängystä pesämäisen ja turvata ettei pieni paukuuta käsiä pinnoihin. Niinpä olen halunnut pinnasänkyyn tuon reunapehmusteen. Niitä löytyykin vaikka minkälaisia, joten valinta ei ole helppoa.

Peitto, pussilakanoita, lakanoita ja patjansuoja: Lakanoita kannattaa olla valmiina jo muutamat, sillä meillä ainakin vauvoilla välillä sattunut tulla vaipasta ohivuotoja tai puklut. Jos ottaa äitiyspakkauksen, niin siellä nuo kaikki tulevatkin. Kannattaa silti ostaa muutama varakappale lisää.

Hoitopöytä+alusta tai hoitoalusta pöydälle: Hoitopöytä ei ole välttämätön hankinta, itse olen tykännyt siitä. Mutta asiansa ajaa myös hoitoalusta lipaston, pesukoneen tai vaikka kodinhoitohuoneen pöydän päällä.


Sitteri: Meillä on ollut alusta asti erittäin tarpeellinen. Vauvan on saanut laskettua siihen hetkeksi. Lisäksi siinä onnistuu myöhemmin ruuan ensi maistelut.

Kaukalo jalustalla ja kaukalopussi: Jos tiedossa on automatkoja niin kaukalo on aivan ehdoton. Meillä on ollut jalustaan kiinnitettävä kaukalo ja sille lämpimät suosittelut. Väärin asennuksen riski on pieni, kun kaukalo vaan klikataan paikoilleen. Kaukalopussi on myös erittäin hyödyllinen, jos vauva syntyy sellaiseen aikaan, kun pukemista on paljon edessä. Esimerkiksi meidän Hugo on elokuinen ja pussi on ollut paljon käytössä.

Kylpyamme, mittari ja kylpyöljy: Pienet vauvat usein pitävät vedestä ja meillä nuo ovat olleet kovia kylpemään. Ammeita on niin jalustallisia kuin ilmankin. Jalustallinen on kuitenkin erittäin mukava kylvettäjälle. Plussaa on myös se, jos ammeen pohjassa on tulppa. Silloin sen tyhjentäminen sujuu kätevästi. Mittari tuleekin äitiyspakkauksen mukana. Itse olen tykännyt lurauttaa pienen määrän vauvalle tarkoitettua öljyä kylpyveteen. Samoin se toimii tarvittaessa karstan poistamisessa.

Hiusharja, kuumemittari, vanulappuja: Hiuksia, niitä vähäisiäkin kannattaa harjailla alusta asti, sillä se hieman estää karstan tulemista. Kuumemittari on mielestäni hyvä olla ihan varuilta kaapissa. Taipuisat on mukavia, ne ei tunnu niin  ikävältä pienessä kainalossa. Vanulapuilla on hyvä suorittaa aamu ja iltapesuja. Tai sitten voi ostaa pieniä kesto lappuja tähän tarkoitukseen.

Bepanthen, talkki, topseja, keittosuolatipat ja kynsisakset: Bepanthen on kyllä yksi suosikki rasvoistani, joten sitä suosittelen hankkimaan. Talkki on myös ollut kovassa käytössä, tietysti perunajauhot ajavat hyvin talkin asemaa. Topseja tarvitsee navan puhdistamiseen ja keittosuolatippoja on hyvä löytyä kaapista.Bobyt: Meidän lapset ovat olleet syntyessään sen kokoisia, että ovat hukkuneet jopa niihin 50cm bodeihin. Olenkin hommannut niitä heti useamman, sillä liian suuret vaatteet vauvalla ovat aika ikävät. Toinen kun tulee melkein läpi liian suuren bodyn kaula-aukosta. Lisäksi lapsemme ovat puklailleet sen verran, että vaatteita meni päivässä useammat. Olen suosinut kietaisu mallisia bodeja. Ne on helppoa pukea vastasyntyneelle, kun päätä ei tarvitse pujotella. Lisäksi iso plussa on, jos bodyssa on kääntöhihat, näin pieni ei pääse raapimaan itseään.

Housuja: Housuista meillä on toimineet parhaiten ihan normaalit housut, puolipotkareissa ja potkareissa jalat ei meinaa pysyä ollenkaan punteissa. Tämä on kuitenkin lapsikohtaista ja kannattaakin varata muutamat erilaiset housut, jotta sitten tietää mikä on paras omalle pienelle.

Sukkia, villasukat ja hanskat: Pienet varpaat ja sormet kylmiävät sisälläkin nopeasti, myös villasukkia voi pitää helposti kesälläkin, varsinkin kun ilmat ovat välillä todella viileitä. Jotkut ohuet hansikkaat on hyvät laittaa käsiin, jottei pieni pääse raapimaan kovasti itseään. Toki sukatkin käyvät hyvin tähän.

Yöpuku: Meillä on ollut sekä nepparillisia, vetoketjullisia, terällisiä ja terättömiä.

Haalari+lämpimät töppöset ja hansikkaat: Riippuu tietenkin mihin aikaan vuodesta vauva syntyy, että tarvitaanko sellaisia. Jos vauva syntyy kesällä, jää näiden ostamiselle hyvin aikaa.

Päähineet: Kypärämyssy suojaa kivasti vauvan kaulaa. Tietysti vauvan syntymäkuukausi vaikuttaa millainen kannattaa ostaa. Nauhalliset ovat aika hyviä, ne kun pysyvät paremmin päässä.

Tutteja+tuttiketju, vaippoja ja harsoliinoja: Me olemme ostaneet ja keittäneet tutit valmiiksi ennen vauvan syntymää, Olemme sitten pakanneet ne sairaalakassiin ja ottaneet tarvittaessa heti käyttöön, jos on ollut tarvis. Vaippoja kannattaa varata kotio ainakin yksi pikkuinen paketti, Riippuu vähän vauvasta mikä vaippa ja koko istuu. Meillä Liberon 1 on ollut kaikille sopiva. Harsot ovat meillä olleet käytössä jo sairaalasta asti, sillä olen käyttänyt niitä imettäessä.


Mielestäni myöhemmin kerkiää hommata sitten itkuhälyttimen, kantorepun, leikkikaaren, tuttipulloja, (korviketta,) pottaa, syöttötuolia ja leluja. Varsinkin leluja vauvat voi saada silloin jo kun heitä tullaan katsomaan. Äidille kannattaa mielestäni ostaa ennen vauvan syntymää: imetysliivit, liivinsuojia (kestoliivinsuojat on hyviä), rintakumit, maidonkerääjä, imetyspaita, nännivoide. Myös mukavat alushousut ja siteet kannattaa varata valmiiksi.

Tässä oli nyt lista niistä tarvikkeista, mitkä me olemme kokeneet hyväksi hankkia ennen pienen syntymää. 

42 kommenttia:

 1. Hyvä lista ja mielestäni kaikki oli tarpeellisia! :) <3

  VastaaPoista
 2. Hyvä lista, aikalailla samalla linjalla olen itsekin tarvittavien tavaroiden suhteen. Siskoni laskettu aika on muutaman viikon päästä ja lupasin hänellekin jonkinlaista tarkistuslistaa koota, mistä hän voi sitten tarkisttella, mitä vielä puuttuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)
   Oi ihanaa. Nuo tuollaiset tarkistuslistat on aina hyödyllisiä, sitä kun äkkiä unohtaa jotakin. :)

   Poista
 3. Hyvä lista! Meillä nyt seitsemännen kohdalla kaikki mahdollinen tarpeellinen ja tarpeeton oli jo valmiiksi, mutta tuplarattaat ostin vasta vauvan syntymän jälkeen. Esikoiselle aikanaan oli vain vaatteita, vaippoja, muutama harso ja pinnasänky, hyvin pärjättiin silloinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)
   Aika vähällähän sitä loppupeleissä alkuun pärjää. :) Onneksi esikoisen aikana hommasin kaikki valmiiksi, sillä hänen kanssaan ei olisi heti ostoksille lähdöstä tullut mitään. :)

   Poista
 4. Tämä on kyllä tosi kattava lista, mutta ei sisällä kuitenkaan mitään turhuuksia. Mun mielestä on hassua, että äitiyspakkauksessa tulevat vaatteet on niin isoja. Sen pakkauksen kai ois tarkoitus olla semmonen "alotuspakkaus" mutta ne vaatteet voi olla hyvinkin sopivia vasta puolivuotiaalle! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)
   Ne on kyllä isoja, sillä meidän Hugolle äitiyspakkauksen yökkäri on vieläkin reilu ja poika kuitenkin jo 7kk. Muutenkin muut vaatteet alkoi olla sopivia vasta pojan ollessa muutamien kuukausien ikäisenä. Vastasyntyneelle ei voinut vielä kuvitella pukevansa mitään. :D

   Poista
 5. Noista kietaisubodeista ei kukaan puhunut mulle odotusaikana, että lähes kaikki bodyt olivat 56-kokoon asti normaaleita ja ne jäi kyllä käyttämättä. Olenkin suositellut kaikille sen jälkeen noita kietaisubodeja, ihan paras keksintö! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä aivan parhaita bodeja. :) Niin helppo pukea vauvan päälle. Meillä oli suurin osa pienistä bodeista kietasumalleja..niitä olisin kaivannut myös esikoisen aikaan.

   Poista
 6. Oikein hyvä lista! Tuossa oli kyllä kaikki olennainen. Meillä ei esikoinen viihtynyt pinnasängyssä sitten millään. Vasta joskus 1-vuotiaana nukkui siinä muutaman yön. Nyt hän nukkuu jo juniorisängyssä, kun siihen äiti pääsee viereen nukuttamaan. ;) Tuttia meillä ei myöskään syöty ollenkaan ja harsoja ei oikein tarvittu, kun neiti ei koskaan puklaillut (ehkä 3 krt yhteensä :D). Mutta nämä on kuitenkin sellaisia, jotka hankkisin silti etukäteen. En muutenkaan jättäisi kauheasti hankkimatta mitään olennaista, sillä jos vauva on todellinen sylivauva ja tissitakiainen (plus ehkä vielä koliikki), niin on turha kuvitella kauheasti lähtevänsä minnekään shoppailemaan. :) Itkuhälyttimen kyllä hankkisin jo heti aluksi, sillä sitä voi mennä käväisemään vaikka pihalla ottamassa aurinkoa sillä aikaa, kun pikkuinen vetää sikeitä. Tai jos vauva viihtyykin heti ulkopäikkäreillä, niin mielestäni se on kyllä hyvinkin tarpeellinen heti alkuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.♥
   Hih, noin siinä voi käydä, että saa vauvasta kainalokaverin yöksi.♥ Meillä käynyt Hugon kanssa niin, vain muutaman hassun yön nukkunut pinniksessä. Tarkoitus olisi kuitenkin alkaa opetella nukahtamista sinne. :) Ja totta, ennemmin ostaa nuo etukäteen, sillä ei sitä heti jaksa pienen kanssa lähteä kaupoille pyörimään. Toisaalta onneksi on ne nettikaupat. :D
   Itkuhälytin voi kyllä olla ihan hyvä hankkia etukäteen, mutta me pärjäsimme alun ilman. Varsinkin Hugon kanssa, joka ei millään suostunut ulos nukkumaan. :D

   Poista
 7. On kyllä hyvä lista. Imetysliiveistä tosin olen vähän erimieltä. Ostin omani ihan liikkeestä ja sielä myös sanottiin, että liivit tulisi ostaa vasta maidonnousun jälkeen (1-2vko) synnytyksestä ,jolloin rinnat ovat "palautunut" omaan kokoonsa.

  Jos olisin ostanut liivit jo raskausaikana (ostinkin yhdet halvat name itistä) on ne todennäköisesti väärää kokoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)
   Aivan, totta sekin. Mulla ollut Carriwellin liivit ja ne alkuun venyy sen verran että kestää sen maidon nousun ja sitten kun maito tasaantuu niin olleet edelleen hyvät. :) Muttei nyt ainakaan niitä kalleimpia kannata heti ennen vauvan syntymää ostaa. :)

   Poista
 8. Kaikki on tarpeellisia juttuja! :) Esikoisen kohdalla tulee hommattua kyllä ihan kaikki, vaikkei ihan kaikki oo välttämättä tarpeellisia :D Meillä ei ollut käyttöö ollenkaan esim. kantorepulle, vaikka joillekin se on pelastus. Tää on tosiaan niin vauvakohtaista mitkä tavarat tulee loppujen lopuksi käyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kannattaa rauhallisesti ensin katsoa onko jollekin todella tarvetta. :) Meillä oli manduca valmiina kun Aino syntyi ja olikohan hän siinä kerran vai kaksi ja sitten myin eteenpäin. Aino kun nukkui melki koko ajan tyytyväisenä joko vaunuissa tai sängyssä. :)

   Poista
 9. Kattava lista! :) Hyvin pitkälle samat löytyi omalta hankiltalistalta. Vauvantarvikkeita on kyllä niin tuhoton määrä, että ihan kaikkea ei kannatakaan hankkia heti, sillä ehkä sitä ei sitten käytännössä tarvikaan. :) Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)
   Vauvan tavaroita on kyllä niin tuhoton määrä myynnissä ja osalle ei ole välttämättä ollenkaan käyttöä. :)

   Poista
 10. Tässä tulikin varmasti kaikki mitä oikeasti tarvitsee vauva-arjessa :)
  Meille tosin tuo hoitopöytä osottautui turhakkeeksi Helmin aikana, joten Hennin aikana en sitä hankkinut. Mä oon aina vaihtanut vaipat meiän sängyn päällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman hoitopöytääkin pärjää ja moni toimittaa kätevästi sen virkaa. :) Meillä kun on tuo perintöpöytä, jonka vanhempani ovat aikoinaan minulle ostaneet, niin siksi pöytä meiltä löytyy. :) Lisäksi se on kätevä kun vaatteet säilyy sen laatikostossa. :)

   Poista
 11. Tässä on kyllä lueteltu kaikki oleellinen ja tarpeellinen! :) Ihan varmasti auttaa ensimmäistä odottavaa. Ja kun ihan kaikkea ei tarvita mitä markkinoilta löytyy.
  Mä oon kans aina keittänyt tutit jo sairaalaan mukaan. Yrittänyt siellä jo opettaa vauvaa tuttia syömään. Meillä kun on monella meinannut mennä peukku suuhun. Tutti on kuitenkin helpompi vieroitettava, kun peukku.
  Mukavaa Pääsiäisen aikaa teille koko perheelle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että tästä listauksesta on jollekin apua, kun näitä pohtii. :)
   Tutti on kyllä kätevä. Ja sairaalassa on hyvä olla se oma, kun jotkut kätilöt eivät mielellään sitä tuttia anna, ettei imetys kärsisi sen vuoksi. Meillä ainakin nuo roikkuneet niin paljon tissillä, että tutti on ollut välillä pelastus. Esikoiselle ei aikoinaan tutti kelvannut ollenkaan, vaan minä toimitin sen virkaa.
   Kiitos, samoin sinne.♥

   Poista
 12. Kyllä sitä monenmoista tarviketta ja härpäkettä vauvan kanssa vaan tarvitsee! :) Oon samaa mieltä, että leluja ehtii hyvin hommaamaan myöhemminkin, pikkuvauva ei vielä mitään ihmeellistä edes kaipaa, ja niitä tulee varmasti myös lahjaksi. Mulle tärkeäksi osoittautui noiden listalta löytyvien juttujen lisäksi rintapumpun hankkiminen etukäteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon, kun ne tähän listasi. :)
   Leluja pursuaa sitten myöhemmin vielä ovista ja ikkunoista. :D Soittorasian olen kaikille ostanut joko odotusaikana tai vauvan synnyttyä. :)
   Aivan, rintapumpun unohdinkin vallan tuosta listasta. :)

   Poista
 13. Todella hyvä ja kattava lista! Varmasti paljon apua esikoistaan odottaville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttu.:) Toivotaan että tästä on apua jollekin odottavalle äidille.

   Poista
 14. Jep! Kyllä sitä kaikenlaista saa hommata lapselle, mutta jossain määrin sitä saisi myös hillitä itseään. Juuri niin kuin sanoit, niin esim. syöttötuoli ei varmaan tarvitsisi olla kasattuna vielä kun vauva syntyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, juurikin niin. Me hommattiin Hugolle syöttötuoli vasta pojan ollessa 6kk. :) Ja manduca kun huomasin että sille on tarvetta.

   Poista
 15. Kiva postaus :) Mukava oli samalla miettiä itsekin, kun tuossa sairaalakassia pakkasin. Täällä lähtöä odotellaan siis :)

  VastaaPoista
 16. Hyvä lista! Mulla on joka kerta ollut valmiina (tai siis ostettuna ei valmiiksi laitettuna) vain kaikki pakollinen. Esim. pojat ei ole tuttipulloja nähneetkään eli onneksi ei tullut ennakkoon ostettua pulloja eikä korvikettakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanna. :)
   Meilläkään ei ollut nyt Hugoa varten korvikkeita. Pullo oli, mutta tarkoitus oli imettää niin en pulloihin sun muihin panostanut. Ja jos ei olisi onnistunut niin J olisi voinut hommata ne kotio silloin kun olin vauvan kanssa sairaalassa. :)

   Poista
 17. Hyvä lista! :)

  Meillä manduca tuli käyttöön ihan heti ensiviikkoona ja nyt hankin kaveriksi kantoliinan jo valmiiksi. Kantovälineiden maailma on sen verran monimutkainen, että jos kantamista miettii, niin ainakin välineen valinta kannattaa tehdä ennen vauvan syntymää suht hyvin nukkuneella päällä. :D Tilata ehtii sitten myöhemminkin. Parastahan olisi, jos joltain kaverilta saisi liinan tai kantorepun lainaan ensikuukausiksi ja kokeiluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna.♥
   Olis kyllä niin paras vaihtoehto saada joltakin ensin lainaan, jotta tietää olisiko se hyvä omalle lapselle. :)

   Poista
 18. Hyvä lista! Meillä noita harsoja on ollut iiiiiso pino. Niitä on käytetty hoitotason päällisinä, pyllynpesuissa, puklurätteinä ja sängyssä päänalusina vauvalle imettäessä. Niitä on siis kyllä kulunut ja sopiva määrä oli n 20 harsoa niin ettei ne koko ajan olleet loppu - ja määrästä huolimatta joka päivä pyykkikone pyöri! :D
  Tykkäsin myös laittaa vauvan hoitopisteen täysin valmiiksi jo hyvissä ajoin. Laitokselta tullessa ei ollut siinä kunnossa, että olisi jaksanut alkaa sitä järjestämään... Kaikki tarvittava oli siinä käden ulottuvilla ja jopa mies pystyy tarttumaan heti toimeen laitokselta ohjatuin rutiinein ;)
  Tarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, täällä kulunut harsoja samoihin tarkotuksiin ja kyllä niitä taitaa reilu kymmenen löytyä täältäkin. :)

   Minusta se hoitopiste on myös hyvä olla valmiina ennen vauvan syntymää, niin pääsee heti tositoimiin. :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...