Kaksplus.fi

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Ison perheen äitiOnko meillä muka suuri perhe? Huomaan kysyväni tätä välillä itseltäni. No onhan meillä, jos sitä katsoo ulkopuolisen silmin. Kyllä itsekin varmasti hieman katsoisin jos minua vastaan kadulla kävelisi nainen, jolla on vierellä neljä lasta ja yksi sylissä tai vaunuissa. Mutta koska meille tämä on arkipäivää niin en jotenkaan koe perhettämme niin suureksi. Koska perhe on kasvanut tasaiseen tahtiin, niin jotenkin sitä vain tottuu että hälinää ja tapahtumaa on joka puolella.

Mahtaa sulla olla rankkaa, on yksi yleisimmistä kysymyksistä tai oikeastaan tokaisuista joita kuulen. No onhan se välillä, jos katsoo vaikka pyykin määrää tai sairastelun, varsinkin mahataudin, aikaan kiroan miksi olen ikinä halunnut yhtään lasta. Tuo on onneksi ohimenevä vaihe, tämä äiti vaan hysterisoi kun joku alkaa ykään, heh. Oikeasti en koe että tämä on sen rankempaa kuin niillä joilla on esimerkisi se kolme lasta. Siinähän nuo leikkivät keskenään ja pitävät toisilleen seuraa. Sotkua tulee, mutta ompahan monta siivoojaa. Apua saa esimerkiksi pesukoneen tyhjäämiseen tai pyykin ripustamiseen, pientä palkkaa vastaan tietysti tai ihan ilmankin (jos oikein innostuvat). No silloin on kieltämättä rankkaa jos kaikilla on huono päivä. Rankkuus voi iskeä siinä vaiheessa kun joskus palaan työelämään ja alkaa ne ruuhkavuodet.

Ei sinusta ikinä uskoisi että sulla on viisi lasta, kun olet noin pieni. Et näytä viiden lapsen äidiltä. En tiedä millainen sen ison perheen äidin sitten pitäisi olla. Voiko sen muka nähdä ihmisestä ulospäin, kuinka monta lasta hänellä on? Muistan kun Hugo syntyi ja kätilöopiskelija tuli huoneeseen ja alkoi neuvomaan miten vaippa vaihdetaan. Kysyi siinä hetken opetettuaan että niin tämä oli sinun ensimmäinen ja kun vastasin että viides, niin ilme oli kyllä näkemisen arvoinen. Siihen loppui neuvominen, heh. Ei tainnut vain kiireessä keretä kurkkaamaan tiedoistani, oliko minulla ennestään lapsia. Pahoitteli kovasti ja koitin vakuutella ettei se haittaa yhtään, eikä kyllä haitannutkaan.
No mutta miltä sen viiden lapsen äidin sitten kuuluisi näyttää? Itse olen tuota pohtinut ja tiedän muutaman joilla on monta lasta. He eivät ole sen näköisiä etteivät huolehtisi itsestään, eivät näytä räjähtäneiltä tai ole sen näköisiä, kuin eivät olisi nukkuneet tai liikkuneet vuosiin. Silmäpussit eivät yltä polviin asti lukemattomien valvottujen öiden vuoksi. Äidit eivät ole kotona jatkuvasti lieden äärellä kyhäämässä perheelle ruokaa huivi päässä, vaatteet täynnä ruuan roiskeita. Tai omista lukemattoman paljon ryppyjä ikäisekseen. Eikä jokainen kanna mukanaan joikaisesta raskaudesta jääneitä "ylimääräisiä kiloja". He eivät ole ns. ikäloppuja, harmaita hiuksia omaavia, hermoheikkoja tai kaljuuntuneita, hih. He ovat mielestäni ihan normaaleja äitejä.

Kuulen myös siitä kuinka minulla ei varmasti ole enää ollenkaan omaa aikaa. No se riippuu siitä miten paljon sitä kukakin tarvitsee ja mitä sillä ajalla tekee. Minua ei pahemmin kiinnosta viihteellä käyminen. Viimeksi kävin juhlimassa synttäreitäni toukokuussa 2014 ja silloinkaan se juominen ei kiinnostanut. Muutaman join ja se riitti. Tarvitsen kyllä omaa aikaa ihan joka päivä. Riittää kun pääsen lenkille, käymään kaupassa tai lajittelemaan pyykkiä. Ostosreissu ystävän kanssa tai illalla lasten mentyä nukkumaan menen sohvan nurkkaan läppärin kanssa, riittää se minulle oikein hyvin. Kuulostaako tylsältä? Minä en vaan juuri tällä hetkellä kaipaa muuta, vaan tämä riittää hyvin.

Tuntuu että monella on jokin käsitys siitä, millaisia suuren perheen äidit ovat. Me ollaan ainakin niin monta kertaa kohdattu uskontoon liittyviä kysymyksiä, että välillä ne oikein turhauttaa. Edelleenkin me vain (tai enemmän minä ja olen sitten saanut miehen hyväksynnän) toivoimme suurta perhettä. En ole pullantuoksuinen äiti, sillä leivon pullaa harvoin. Oikeastaan leivon vain syntymäpäiville. En omista loputtoman pitkää pinnaa tai siedä kotona turhaa huutamista. Meteliähän meillä piisaa, mutta minulla on vielä kuulo tallella, heh. Muistini toimii oikeastaan kaikessa, mikä koskee lapsiani, muuten se on tällä hetkellä, noh aika heikko, kiitos imetyksen.. Olen hyvä järjestelemään asioita ja pyrin pitämään kiinni aikatauluista. En siis ole aina myöhässä, vaan koitan järjestää niin että olen sovittuun aikaan paikalla.
Itse en näe suuren perheen äitiä sen erilaisempana kuin sitä äitiä jolla on esimerkiksi kaksi tai kolme lasta. Tai sitten olen vaan niin kasvanut lasten tulon myötä ja tottunut tähän tilanteeseen, etten itse pahemmin huomaa muutosta. Nyt kuulisin mielelläni, millaisena sinä näet suuren perheen äidin? 

54 kommenttia:

 1. Minä ihailen ja kunnioitan valtavasti suurten perheiden äitejä! Olisin itse toivonut isoa perhettä, paljon lapsia pienillä ikäeroilla, mutta nyt näyttää vahvasti siltä, että terveys ei salli enempää kuin yhden lapsen. Mutta olen maailman onnellisin yhdestäkin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella harmi että terveys tulee esteeksi, mutta siellä on onneksi jo yksi ihanuus rikastuttamassa elämää.♥

   Poista
 2. Hei ihan kule tämmösinä "tavallisina"/omanlaisina äiteinä kuin me ollään ♡♡
  kyllä mäkin kuulen tuota lähes poikkeuksetta uusilta ihmisiltä että ei uskois jne. Nuo kommentit on oikeestaan jopa vaivaannuttavia, kuinka niihin pitäis muka vastata? Yleensä hymähdän mutta "tyhmä" olohan siitä jollain tapaa jää.

  Mun vastaus on että ei voi kyllä päältäpäin sanoa kenestäkään että kuinka monta lasta sielä kotona pyörii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mulla aika samanlainen "vastaus" kuin sinulla..pelkkä hymähdys. Ja sit mietin että mitä siihenkin olis pitänyt vastata. :)
   Ja eihän sitä voi. :)

   Poista
 3. ihana postaus! Kyllä mäkin kieltämättä ekaksi hämmätyin just tuota "ai sulla on neljä (oli silloi kun aloitin lukee) lasta ja oot noin pikkuinen"
  Kun oon seurannut blogia, vaikutat tosi hyvältä äidiltä ja sellaiselta mitä haluaisin itsekin olla.. Haaveissa on vielä meillä lapsia, ainakin se yksi.
  Mutta katsotaan nyt sitten kun tiedetään tuosta Uun sairaudesta mihin se etenee.. :)

  Mukavaa kevättä teille! Nauttikaa tuosta ilmasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.♥
   Hih, et ole eka, joka mun koon takia ei oo uskonut että lapsia on enemmän. :D Kiitos paljon niin kauniista kommentista, tuli niin hymy huulille tätä lukiessa. :)Toivotaan että siellä U:n sairaus pysyy hyvin hallinnassa.♥ Kiitos ja sitä samaa sinne. :)

   Poista
 4. Suurenperheen äidit ovat ihan uskomattoman tehokkaita, organisointi kyky on sitä luokkaa että monessa työssä ei opi samaa. Minusta ison perheen äidit ovat epäitsekkäitä, mikä on tässä maailmassa todella positiivinen asia. He ovat todella sopeutuvaisia tilanteeseen ku tilanteeseen, sormi ei mee heti suuhun jos tulee ns. Poikkeus tilanne. He ovat myös ahkeria yleensä työelämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista. :)
   Juu organisointi kyky on kyllä kehittynyt ja paljon tänä aikana ja niitä poikkeustilanteita kyllä piisaa. :D

   Poista
 5. Ja äskeiseen kommenttiin lisäys että miksi ihmisillä kiinnostaa kenenkään uskonnollinen tausta tai ei tai mitä se heille kuuluu... Uskon että kaikki ovat ylpeitä ja onnellisia omista lapsista eikä kukaan antaisi ketään pois oli ne sitten tekemällä tehtyjä tai lahjaksi vastaanotettu. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, mutta väkisinkin niitä kysymyksiä joutuu kuulemaan aina kun on uudesta raskaudesta kerrottu. Kai osa luulee ettei kukaan muuten edes meinaisi suurta perhettä. Kurjaa, mutta näin se tuntuu olevan. :/

   Poista
 6. Mitä äitini elämää olen vierestä seurannut (meitä on siis 6 lasta ja viisi asuu vielä kotona, 3 nuorimmaista on alle 5 vuotiaita) niin kyllä sillä toisinaan on rankkaa mutta osaa hän nauttia elämästä kuitenkin siinä missä muutkin :D Eikä päältäpäin tosiaan pysty sanoa kuinka monta lasta jollakin on, ihan hassu väite! Tää olikin tosi hyvä ja avaava kirjoitus ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teitäkin on ihana määrä.♥ Pääset läheltä seuraamaan ison perheen arkea. :)
   Kyllähän tässä haastetta ja ohjelmaa riittää aina päiviksi, mutten kyllä vaihtaisi mitään pois. :) Musta on outoa että monilla on suuren perheen äideistä joku tietty kuva mielessä ja sitten yllättyvät kun joku siitä poikkeava kertoo, että hänellä on enemmän lapsia. :D

   Poista
 7. Ihana postaus, taas=)
  Mulla on ihan sama jutut, jokseenkin en kuitenkaan miellä meitäkään suureksi perheeksi vaikka lapsia onkin pian se 5. En edes osaisi olla jos ei tätä tuttua ja turvallista menoa ja meininkiä olisi ympärillä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla.♥
   Näinhän se on, sitä kasvaa siinä mukana ja eikä sitä enää pidä edes isona määränä. :) Vaikea kuvitellakaan että noita mussukoita olisi vähemmän.♥

   Poista
 8. Hih, et kyllä näytä suurperheen äidiltä :D Jotenkin tulee mieleen sellaisista ihan väsyneen näköset mammat, jotka vaan kiukkuaa ja syö kiireessä mitä sattuun ja ei kerkeä pitämään yhtään itsestä huolta. Sellainen ei kyllä tule sinusta yhtään mieleen, mutta suurperhe sopii sinulle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos Maria.♥
   Tuntuu siltä että tämä suurperhe on niin mun juttu.♥

   Poista
 9. Mä en kyllä muutenkaan tajua näitä mukahauskoja "tästä tunnistat äidin/suurperheen äidin" joissa kuvaillaan lihavia,puolikaljuja,likaisissa vaatteissa pyöriviä hormoonihirviöitä. Tunnen paljon äitejä eikä kukaan tuntemani ole sellainen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri tämmöisiä moni kuvittelee heidän olevan. Itse en ole koskaan tuollaista ison perheen äitiä tavannut. :)

   Poista
 10. Äiti kyseli tätä kans paljon silloin kun me oltiin aika pieniä - varmaan sai siis samanlaista päivittelyä osakseen kuin sinäkin. Äidin mielestä on niin normaalia ja ihanaa, kun on se viisi lasta. Itsekin haluaisin kovasti useamman lapsen. :) Kukaan ei varmasti ole tehokkaampi kuin viiden lapsen äiti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti moni muukin ison perheen äiti joutuu kuulemaan tätä samaa. Luultavasti yhtä usein, kuin yhden lapsen äidit kyselyitä siitä, että koska se sisarus syntyy.

   Poista
 11. Hyvä postaus! :) Olen itse kotoisin alueelta, jossa vanhoillislestadiolaisia on paljon ja lapsia riittää perheissä. Joka kerta kun näitä suurperheen äitejä näkee, he ovat niin freesin näköisiä että! Sellainen mielikuva minulla siis on, koska suurin osa isoista perheistä joita tiedän ovat vanhoillislestadiolaisia ja ainakin julkisella paikalla he ovat tosi jaksavan näköisiä, totuus voi toki olla toinen sitten kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna. :)
   Kyllähän tämän suuren perheen pyörittäminen on välillä rankkaa, mutta kaikkeen tottuu. :) Kolme vanhempaakin ovat jo niin omatoimisia, että oikeastaan vain kaksi pienintä pitävät äidin todella kiireisinä. :D

   Poista
 12. Minä en voisi kuvitellakaan että oisin elänyt sellaisessa perheessä jossa on vähän lapsia.Mulla on siis 12 sisarusta:) Sinä oot kyllä mahtava äiti sun lapsille!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos.♥
   Se mihin pienenä tottuu, niin tuntuu niin normaalilta. :)

   Poista
 13. kaikki on niin suhteellista, voisko sanoo näin :) mulla itellä on yheksän sisarusta, oon toisiksi vanhin ja me kymmenen lasta ollaan synnytty 12v sisään. pisin ikäero on vuosi ja ykstoista kuukautta ja sekin vaan yhessä välissä. siispä viis lasta kuulostaa mun korvaan vähältä, kun meillä on puolet enemmän, mut ymmärrän tietenki että jos itellä on se yks kaks lasta niin viis on jo paljon siihen nähen :D hyvä postaus mun mielestä tää!:) mun mielestä iso perhe on rikkaus ja varmasti se oma asennoituminen vaikuttaa siihen miten kokee sen et on useampi sisarus. mä oon aina tykännyt kun on ollut monta leikkikaveria omista sisaruksista ja aina saanut niiltä sitä tukee ja turvaa, asiaan kun asiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä onkin synnytty lähekkäin, mutta ainakin on ollut aina leikkiseuraa. Ja kyllähän sisarukset on sellainen rikkaus.♥ Hih, meidän viisi voi tuntua kyllä aika pieneltä määrältä. :)

   Poista
 14. Ihana kirjoitus <3 Suurperheenäiti on ainakin sellainen tyyppi joka ei pidä 4-6 lasta niin kovin suurena perheenä :-D Toisin kuin ehkä ajatteli silloin kun lapsia oli 2. En kyllä itse ole vielä suurperheenäiti kun lapsia on vasta 4, vanhin täytti juuri 5v ja nuorin 7kk. Mutta aina olen haaveillut 6 lapsesta ja kuitenkin järjellä ajattelin että meille tulee varmasti lapsia max 4 koska jo se tuntui niin isolta perheeltä. Nyt kun on juurikin kasvanut tähän lapsi kerrallaan kuten sanoit niin toivotaan vielä lisää lapsia tänne meille kun ei se 6 tunnu enää niin jättisuurelta määrältä :-D

  Itse olen saanut myös ihmettelyä tästä "isosta" perheestä ja sekin hämää kun näytän kuulemma niin nuorelta ja pirteältä! Täytyykö tässä nyt alkaa muuttamaan ulkonäköä vanhemmaksi ja väsyneeksi :-D :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.♥
   Näinhän se menee, että siihen määrään kasvaa vähän niin kuin mukana. Eikä tämä viisi tunnu itselle enää mitenkään suurena. Silloin sen huomaa kun lähdetään jonnekin ja pakkaat ties kuinka monetta kassia tai kun menemme kylään vähän johonkin pienempään asuntoon. :D Peukkuja pidetään pystyssä, että saatte sinne ihanan kuusikon kasaan.♥

   Hih, samaa täälläkin päivitelty, kun olen kuulemma niin "nuori". Mä tiedän nuorempiakin äitejä, joilla on sama määrä lapsia. :D Juu nyt vaan kauheet silmäpussit, tukka sekaisin, liian isot vaatteet päälle ja nuutunut ilme. :D Siltä tässä vissiin pitäisi näyttää (ainakin joidenkin mielestä).

   Poista
 15. Ihana kirjoitus Terhi! <3 Minä arvostan suuresti äitejä, jotka kaitsevat, hoitavat, halivat ja kasvattavat isoa perhettä. Itse olen isohkosta perheestä ja meitä lapsia on yhteensä viisi, joista kolme nuorinta syntyi hyvin lähekkäin toisiaan. Itseä harmittaa kamalasti stereotypiat - mihin tahansa ne liittyykään. Olet huippu äiti! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Selina.♥
   Mua myös inhottaa se että monella on oma käsitys aina siltä miltä jonkun kuuluisi näyttää. Minusta on kiva, että kaikki ovat erilaisia, eikä valettu tiettyyn muottiin. :)

   Poista
 16. Meitä on kans 5, minä oon vanhin 21 ja nuorimmat 9kk. Ihmetystä tuo myös se, että multa löytyy poika 3,5kk, kaksoissiskot 9kk ja veli 1v ;)

  Mutta varmasti joskus raskasta, mutta varmasti tosi ihanaa! Toivon itse myös, että meille suodaan lisää lapsia ♥️


  LAPSEKKAANA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on varmasti tullut kuultua ihmettelyä. Mutta sehän on ihana juttu kun on noin paljon pikkuisia syntynyt lähekkäin. Myöhemmin varmasti läheisiä keskenään. :)
   Kyllähän suurperheen pyörittäminen on raskasta, mutta tähän tottuu. :) Toivotaan sinne vielä lisää lapsosia.♥

   Poista
 17. Eiköhän kaikki äidit ole ihan samanlaisia, oli lapsiluku millainen hyvänsä. On totta, että suurperheen äidillä on ehkä takanaan enemmän valvottuja öitä ja päivissä paljon puuhaa, mutta hänellä on myös ympärillään valtava määrä rakkautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin sen nään. :) Paljon vain tulee kohdattua sitä ihmettelyä, eli jonkinlainen näkemys ihmisillä on ison perheen äidistä.

   Poista
 18. Ihanan energinen ja hyvä äiti olet <3 Jäin kyllä miettimään tuota miltä äidin "pitäisi näyttää": väsyneeltä? lihavalta? meikittömältä? Itseasiassa vähän laittoi tunteet kiehumaan, että edes on tällaisia stereotypioita.. Ajatellaanko sitten toisaalta, että äidit jotka pitävät huolta itsestään ovat jotenkin huonompia kun ovat käyttäneet aikaa itseensä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Såfin.♥
   No näimpä juuri. Ja kuka äiti vain voisi näyttää noilta kuvailemiltasi jutuilta, eikä välttämättä tarvitse olla edes niitä lapsia. Inhottaa kun ihmiset yritetään lokeroida, että tuolta näyttää nuo ja tuolta nuo. Heti kun poikkeat, saat osaksesi ihmettelyä.

   Poista
 19. Hyvä postaus!
  Minusta suurperheen äiti muottia ei ole olemassakaan. Ihminenhän se äitikin on oli lapsia sitten yksi tai kymmenen ja ihmiset ovat erilaisia. Yhtälailla yhden lapsen äitejä on laidasta laitaan kuin myös suurperheen äitejä.

  Suurperheen äidistä minulla lähin mielikuva on oma äitini. Hän on kuudenlapsen äiti ja ammatiltaan perhepäivähoitaja, meillä siis riitti menoa ja meininkiä. Usein pihallemme kokoontuivat muutkin perhepäivähoitajat lapsineen, väkeä oli paljon. En silti muista, että äitinu olisi koskaan ollut mitenkään hompssuinen ja uupunut äiti. Varmasti on ollut rankkojakin aikoja, mutta minulle on jäänyt mielikuva energisestä ja touhukkaasta äidistä. Äiti jaksoi aina askarrella lasten (niin omien kuin muidenkin) kanssa ja kokkasi ja leipoi, piti metsämörrikoulua ja keksi lapsille kivaa puuhaa. Vaikka hän paneutuikin lastenhoitoon täysillä, oli hänellä intoa ja energiaa myös harrastuksiinsa, ompeluun, käsitöihin ja puutarha pitoon.
  Nyt hän on edelleenkin iloinen ja energinen ja aivan loistava Mummo lastenlapsilleen ja into harrastuksiin jatkuu vain. :)

  Olet Terhi loistava äiti, osaat nauttia äitiydestä ja se heijastuu taatusti myös lapsiisi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninni.♥
   Näin minustakin, ei ole mitään tiettyä muottia. Silti joillakin ihan selvä kuva mielessä miltä pitäisi näyttää.
   Teidän äiti kuulostaa aivan ihanalta ja teitä sisaruksiakin on ihana määrä. :) Varmasti riittänyt mukavasti vilinää ja vilskettä.♥ Kunhan Hugo kasvaa niin meilläkin alkaa olla taas enemmän aikaa askarteluun. Nyt ollaan aika paljon vain piirrelty/sormimaalailtu sen sijasta.

   Poista
 20. Aivan ihanasti kirjoitettu. Tää pomppasi facebookissa mun fiidiin ja heti päätin että tuo on luettava paremmalla ajalla ja onneksi luin. Joo olen mainitsijoiden kanssa samaa mieltä että et näytä suurperheen äidiltä, mutten myöskään osaa sanoa miltä sellaisen kuuluu näyttää ;) Minusta sinä näytät hyvältä, freshiltä, nuorelta ja ihan loistoäidiltä.

  Itse haaveilen suuresta perheestä, koska itsellänikin on kuusi sisarusta ja olen tottunut hälinään ja siihen että niitä ihmisiä on siinä ympärillä. Toivon siis joskus olevan sinun asemassa ja pääseväni sanomaan että olen suurperheen äiti. Perässä tullaan näiden kahden kanssa ;) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lotta.♥
   Hih, sieläkin riittänyt vauhtia ja hälinää kotona. Kaksi on jo hyvä alku, toivotaan että muutamien vuosien päästä sinäkin olet suurperheen äiti.♥

   Poista
 21. Jännä homma, kun ennenvanhaan tällain perhekoko oli normaali tuollaset 4-6 lasta. Nyt saatetaan tölvästä: Ettekö ole kuulleet ehkäisystä. No joo, siis tuo kätilöopiskelija kohta oli hauska, mutta oikeasti olet nuoren näköinen ja hyvin saanut raskauskilot pois aina. :)
  Sulla ja Hugolla on samanlaiset taivaansniset silmät. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, ennen tämä perhekoko oli ihan normaali, mutta nyt sitä kauhistellaan. "Ai, sulla on niin monta, mahtaa olla rankkaa" tai "oliko suunniteltu." Tai muita ikäviä lohkaisuja.
   Hih, kätilöopiskelija oli aivan ihana. :) Kiva kuulla näyttävänsä nuorelta, kun pini ikäkriisi meinaa pukata parhaillaan päälle, kiitos siis.♥ Ja kilot on lähteneet aina ajallaan. :) En ole niistä nyt niin ressiä ottanut.

   Poista
 22. Ennenvanhaan kaikki äidit varmaankin olivat vähän samankaltaisia vaatteineen jne. verrattuna nykypäivään, luulisin että tästä on jäänyt sellainen tietty kuva ihmisille siitä suurperheenäidistä :)
  Viime kesänä olimme lapsiperhelomalla ja yhdessä perheessä oli ainakin 8 lasta, eniten oli kuitenkin 4-5 lapsen perheitä. Oli jotenkin helpottavaa olla kun kukaan ei tuijottanut :D ja kaikki äidit olivat kyllä ihan erilaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, se voi kummuta sieltäkin. :)
   Hei vähänkö ihanaa. :) Varmasti ihan huippua, kun muilla sama tilanne, niin ei herätä isompi lapsimäärä ihmettelyä. :)

   Poista
 23. Mä voin vaan uskoa miten turhauttavaa on kuulla tollasia kommentteja! Mä en näe itseäni suurperheen äitinä, ja minun silmään sä olet suurperheen äiti :) Arvostan sitä miten langat pysyy käsissä ja pyrit järjestämään jokaiselle lapselle kahdenkeskistä aikaa. Sinusta välittyy lempeä ja rauhallinen olemus tänne ruudun toiselle puolelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne on. Mutta kun tähän on tottunut, niin itsestä ei tunnu mitenkään oudon suurelta tämä meidän perhe. :D
   Se kahdenkeskeinen aika on kyllä tärkeää, onneksi sitä on suht helppo järjestää. :)
   Ihanan kuvan olet minusta saanut.♥ Kyllä täällä sitä ääntäkin tarvittaessa löytyy. Ihan perus äippä oon. :D

   Poista
 24. Tää oli kyllä todella mielenkiintoinen postaus!! Mä oon jäänyt pohtimaan kans välillä sitä, että miltä pitäisi suurperheen äidin näyttää ja kun omasta mielestäni suurperhe me ei olla, mutta ilmeisesti yleisen ajatuksen mukaan ollaan. Mun mielestä on ihanaa, kun on touhua ympärillä. Kyllähän sitä jokainen joskus väsyy ja tahtoisi hiljaisuutta, mutta kuinka paljon ne lapset antaa. <3 Kuinka ihanaa on, kun lapset haluaa tulla syliin ja viereen juttelemaan. Vielä isotkin lapset kaipaavat vanhempia. Sen on tässä myös huomannut.
  Ollaan saatu myös kuulla noita ikävämpiä kommentteja, mutta yrittänyt niiden antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Toki väsyneenä ei itsekään jaksa niitä kommentteja kuunnella. ;)
  Mulla oli kans pieni kriisi tuossa useampi vuosi sitten, mutta se on tasoittunut. Siinä kohtaa mietti elämäänsä taaksepäin ja mietti, että miten siihen pisteeseen on tultu. Jokaisessa iässä on hyvät puolensa. Oon yrittänyt sitä tässä miettiä ja pohtia. Nyt on jo paljon helpompaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.♥
   Ennenhän tämän kokoiset perheet oli ihan normaaleja ja lapsia saattoi olla heittämällä vielä enemmän. Mutta nykyään tämän kokoiset perheet on jo suuria. :)
   Kyllä se touhotus on ihanaa vaikka välillä puuduttaakin ja juuri niin kuin sanoit, se kuinka paljon lapset antaa.♥
   Varmasti jokainen ison perheen äiti tulee kohtaamaan noita ikäviä kommentteja ainakin jossain vaiheessa. Toisista se voi olla hauskaa vitsailla perheen koosta, itselläni se nostattaa kyllä niskakarvat pystyyn.

   Poista
 25. Minäkään en näe, että olisi olemassa jotain suurperheen äiti- muottia, joka sanelisi miltä äidin pitää näyttää, tuoksua, tykätä tehdä... Mutta hirveän monella tuntuu olevan sellainen käsitys, että suurperheen äidin silmäpussit yltää maahan saakka, omaa aikaa ei ole ja siivotakin saa jatkuvasti. Ja ne puheet maitolitrojen menekistä. Mä en tietenkään ole kokenut tätä omakohtaisesti, koska meillähän on vain kolme. Mutta läheisistä löytyy useampia suurperheiden äitejä, joiden kanssa ollaan juteltu paljon näistäkin asioista. Näissä perheissä lapsia on kuudesta ylöspäin. Ja oikeastaan kaikki ovat olleet sitä mieltä, että totta kai lapsissa on työtä - missäpä ei. Ja että tokihan takana on myös valvottuja öitä, vaikeita päiviä ja kotitöitäkin saa tehdä. Mutta lapset antaakin paljon. Kun siivotaan, on apuna monta käsiparia. Ylipäätänsä se, että arki on enemmän onnellista kuin hankalaa, voisi olla tuntemieni suurperheenäitien motto, ja uskon että se kantaa aika pitkälle.

  Mä en käsitä tuota ainaista vitsailua suurperheiden kustannuksella. Suututtaakin vähän. Meillä on tosiaan edelleenkin vain kolme, mutta johan mekin on saatu kuulla vaikka minkälaista avautumista aiheesta. Joskus on naurattanut, joskus itkettänyt ja joskus vain mietityttänyt. Miksi kenenkään motiivit lasten lukumäärälle yleensä kuuluu kenellekään ellei niistä ala itse puhumaan? Miksi muiden on niin tärkeää selvittää, onko taustalla esim. uskonnolliset syyt - ja mitä sitten, vaikka olisikin? Onko se muilta pois?

  Täytynee lopettaa, ennen kuin menee vaahtoamiseksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vitsailu on kyllä sellaista joka loukkaakin välillä. :/ Toisesta se voi olla hauskaa heittää erilaisia vitsejä perheen koosta ja vihjailla mahdollisesta seuraavasta lapsesta tai uskonnosta. Mutta kun noita kuulee paljon ei ne enää tunnu kivalta.

   Harmi että tekin joudutte kuuntelemaan näitä juttuja.

   Poista
 26. Moikka,

  Samaistuin niin muutamiin kohtiin, että on pakko kommentoida.
  Minäkin olen muutaman viikon päästä viiden lapsen äiti. Ja kuulen jatkuvasti kommentin miten voit odottaa viidettä, et yhtään näytä siltä. Minullekin on jäänyt epäselväksi, miltä keskiverto viidennen odottajan kuuluisi näyttää.

  Toinen juttu on tuo, että en ajattele, että olemme suurperhe tai että meitä on paljon (8-henkinen uusperhe), mutta huomaan kiinnittäväni huomiota jos vaikka kaupassa näen 3- tai 4-lapsisen perheen ja ajattelen, että onpas iso perhe...hetken päästä muistan, että itsellä on isompi :)
  Aloin kirjoittaa vuosi sitten raksablogia, mutta opetin sen heti alkuunsa, nyt sain inspiraatiota sinun blogistasi jatkaa myös omaani https://mom4five.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoitteluni, minulta on jäänyt vastaamatta tähän. :/
   Näin myöhässä toivottelen paljon onnea uudesta perheenjäsenestä.♥
   On jännä miten joillakin on se tietty mielikuva miltä ison perheen äiti näyttää, vaikka todellisuudessa meitä on ihan joka lähtöön. :)

   Ja olen muuten huomannut saman, että saatan jossakin katsoa, että ompas iso perhe ja kun läsken päät niin heitähän on saman verran kuin meitäkin. :D
   Kiva että sait inspiraatiota täältä. :)

   Poista
 27. Hei, oli ilo lukea postauksesi. Meillä on kans viisi lasta ja oon kuullut samoja "ei sua uskois viiden lapsen äidiksi"-kommentteja. Omaa aikaa ei samoissa määrin oo kuin lapsettomilla ihmisillä, mutta itsekään en sellaista kaipaa. Riittää, kun silloin tällöin on omaa aikaa, jolloin voi vaikka neuloa sukkaa tai katsoa telkkaria. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)
   On jännä että monella ihmisellä on tietty kuva ison perheen äideistä, mutta mietähän on monenlaisia. :)
   Juu eihän sitä omaa aikaa ole, paitsi tällain öisin. Nytkin kulutan aikaani koneella vaikka kello on jo yli puolenyön. Aiemmin vain ei ole aikaa. :) Mutta mihinkään en tätä elämää vaihtaisi.♥

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...