Kaksplus.fi

lauantai 9. tammikuuta 2016

Entäs kun vauva ei nuku?


Päiväunien aikaan voin sitten keskittyä muihin lapsiin. Voin laittaa pyykkiä, imuroida, pestä lattioita ja vaikka hengähtää hetken. Näinhän se olisikin mennyt ihan kivasti. Mutta entäs kun se meneekin näin. Yrität viettää aikaa isompien kanssa samalla hytkyttäen ja viihdyttäen vauvaa. Koittaa sen pienen hetken keskittyä isompiin. Entäs kun laitat pyykkejä kuivumaan samalla kun vauva on sitterissä ja koitat keikuttaa sitä toisella jalalla ja samalla helistät kädelläsi helistintä. Tai pidät vauvaa sylissä ja ripustat samalla pyykkejä, unohtamatta tasaista hytkyttämistä. Pakko niitä on pestä tai kenelläkään ei ole päälle pantavaa, heh. Imuroidessa ja lattioita pestessä on aina kaveri ja joskus pieni jopa nukahtaa imurin huminaan. Sammutat imurin, lasket vauvan vaunuihin ja otat kupposen teetä. Saat mukavan asennon ja silloin vaunuista kuuluu iloista jokeltelua joka kestää hetken ja muuttuu pieneksi itkuksi ja sen jälkeen äiti tuu jo parkaisuksi.

Meidän Hugo on ollut alusta asti todella huono nukkumaan. Unet ovat aivan naurettavan lyhyitä ja niitä on ollut päivän aikana monia. Unet ovat kestäneet 15 minuutista tuntiin. Yleensä aikalailla se parikymmentä minuuttia kerrallaan. Kun lasket pienen nukkumaan on toimittava, sinkoilet ympäri asuntoa jotta kerkiät tekemään mahdollisimman paljon ennen kuin vauva herää. Ja mikä onkaan lopputulos? Kämppä täynnä keskeneräisiä juttuja, heh. Ei mennyt ihan putkeen. Joskus on käynyt sitten niin, korostan sanaa joskus, että Hugo onkin kiskaissut parin tunnin päiväunet ja mitäs äiti tekee.  Ei viitsi aloittaa mitään kun kuitenkaan ei mitään kerkeä. No nyt olisi.


Niinpä olen tehnyt pitkin päivää aina välillä jotain pientä. Saa ne vaatteet päälle suoraan telineeltäkin. Imuroida voi osissakin ja tiskikoneen voi tyhjentää nopsaan vauvankin kanssa. Haluan vauvan hereillä ollessa kuitenkin seurustella hänen kanssaan (isompien kanssa myös) enkä tehdä jatkuvasti kotitöitä, niitä kun riittää näin monen lapsen kanssa. 

Vaikka Hugo nukkuu todella vähän arviolta päivän aikana yhteensä vajaa kolme tuntia. niin hän on kuitenkin oikein hyvän tuulinen tapaus. Tätä kyllä jaksan vain ihmetellä. Hymyjä satelee ja hänen kanssaan on oikein mukava puuhastella. Hiljalleen on alettu viihtymään myös lattialla joka on tuonut päiviin paljonkin helpotusta. Päiväunia on yleensä kolmet tai neljät. Joskus jopa enemmän jos unipätkät on oikein lyhyitä. Ne nukutaan yleensä vaunuissa sisällä, mutta hiljalleen poika alkaa tottumaan myös ulkona nukkumiseen. Nyt odotamme kovasti pakkasten lauhtumista että pääsemme taas kokeilemaan ulkona nukkumista. Joskus nukutaan myös sylissä ja joskus pinnasängyssä tai sohvalla. On todella outoa että vauva nukkuu näin vähän kun edelliset neljä ovat nukkuneet ihan älyttömästi. Tyyliin yhdet päikkärit kesti aina sen kolme tuntia.

Illalla Hugo nukahtaa hyvin ja nukkuu kolmisen tuntia jolloin herää syömään. Sitten unet jatkuvat siitä eteenpäin ja poika herää syömään 2-3 tunnin välein. Yhteensä herää yön aikana sen kolme neljä kertaa. Outoa herätä yöllä syöttämään kun edelliset kolme ovat nukkuneet yöt läpi jo tämän ikäisenä. Mutta niin ne pikkuiset ovat erilaisia. Olen kuitenkin tyytyväinen meidän öihin.


Illat ja yöt on sitten sitä aikaa kun tämä äiti koittaa saada kaiken tehtyä. Eilen tätä postausta kirjoittaessa kello näytti 0:29. Ja pian muistin että mullahan on pyykit koneessa. No laitoin ne äkkiä narulle ja menin nukkumaan. Ei mennytkään kauan kun Hugo heräili ja sain napata kainalooni ihanan tuhisevan käärön. Tuo rakkaus kainalossa on niin hyvä nukkua.

Päiväunet kun pisentyisivät niin se olisi loistava juttu.

43 kommenttia:

 1. Meillä oli sama juttu A:n kanssa. Päivällä nukuttiin useita kertoja 15-45minuuttia -tunnin päikkärit olivat luksusta! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama meno ollut sielläkin. Juu tunnin pätkä tuntuu jo ihan luksukselta. :)

   Poista
 2. Muistan Helmin vauva ajasta vain sen verran, että nukuin vähän ja Helmi huusi - koliikin vuoksi. Ei siis oikein mitään suurempia konkreettisia muistoja kuin se väsymys. Henni puolestaan oli huomattavasti helpompi vauva vaikken näin äkkiseltään oikeasti muista ett nukuttiinko vai valvottiinko, hassua miten sen unohtaakin niin nopsaan. Mutta tsemppiä sulle sinne <3 Ei varmasti ole helppoa yrittää antaa kaikille huomiota tasa arvoisesti kun on pieni vauva, joka haluaa huomiota jatkuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nea.♥
   On kyllä jännä kuinka sitä unohtaa näitä vauvavuoden juttuja. :) Meillä on muut nukkuneet ihan älyttömän hyvin ja välillä on tuntunut ettei talossa edes asu vauvaa. Hugo puolestaan on ihan eri maata. No mutta nyt tuntuu oikeasti että meillä asuu vauva.♥

   Poista
 3. Meillä pienen kanssa oli myös alkuun vähän samaa, mutta onneksi tasaantui nopeasti. Tsemppiä hurjasti jaksamiseen ja ota kotitöiden kanssa niin rennosti kuin pystyt. Pakko niitä on tehdä, mutta koeta mennä siitä mistä aita on matalin ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Janni.♥
   Täällä otetaan rennosti sen suhteen. Tänään tosin lajittelin järkyn kasan vaatteita taas kaappiin kun J touhusi Hugon kanssa. :)

   Poista
 4. Kuulostaa aika tutulta. Luka nukkuu sisällä huonosti päikkäreitä, 30 min on sellainen maaginen luku että aika lailla tasan sen nukkuu maksimissaan kerrallaan. Välillä saattaa nukkua 1-2 tuntia jos hyvin käy, ja sillon on usein just noin ettei saa mitään aikaiseksi kun koko ajan vain odottaa, että kohta se herää kuitenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä jännä kun ei viitsi aloittaa mitään kun ei kuitenkaan kerkeä ja sitten vauva kiskoo pitkät unet. :) Ai sielläkin harrastetaan lyhyitä unia. Nää nukkuu sit varmaan teininä koko ajan. :D

   Poista
 5. Meillä kans nukuttiin juurikin samalla lailla, oliskohan tyttö ollut reilu 6kk kun unet alkoivat parantua, nukkui pihalla vaunuissa sen pari tuntia putkeen. Monta päivää meni ihmetellessä ja koko aika piti käydä kurkkaamassa että nukkuuko oikeasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että siellä unet lähtivät parantumaan jo noinkin aikaisin. :) Hih, voin kuvitella että itsekkin varmasti ihmettelen jos Hugo joskus alkaa nukkumaan oikein pitkiä unia. :)

   Poista
 6. Voi että,hurjasti tsemppiä nyt sinne suunnalle!! Meidän muksut on nukkunut kyllä päivisin, mutta noita yöheräilyjä on ollut kaikilla lapsilla melkein sinne vuoden ikään asti. Hieman kateellisena kuuntelin kun kaverit kertoi omista 2kk ikäisistä vauvoista jotka nukkui 8h yöunet. Meillä heräiltiin 4-5 kertaa yössä. Mutta aikansa kutakin.
  Tuokin on taas yks niistä V A I H E I S T A!!

  Niin suloisia kuvia taas teidän pikkuisesta <3<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla.♥
   Näinhän se on että aikansa kutakin. :) Meillä on edelliset kolme nukkuneet yöt läpeensä jo ihan pikkuisesta. Iida ja Hugo ovat sitten herätelleet, mutta Hugo eniten. Yksi yö herättiin kuusi kertaa. Normaali on se neljä.

   Kiitos, Hugo on kyllä ihana kuvattava.♥

   Poista
 7. Meillä kanssa ollaan alettu heräilemään jatkuvasti ja päikkärit ovat juurikin sen vartin mittaisia. Öisin Emily saattaa herätä viisikin kertaa. Näkisitpä mikä tsombi mä olen :D

  Tänään meinasin nukahtaa jo viideltä meidän sohvalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläkin. Nää taitaa myös osittain olla nyt sitä hulinointia joka kuuluu tähän ikään. :) Me herättiin yks yö kuus kertaa, normi on se neljä.
   Mä varmaan elän vielä jossain imetyshuuruissa kun mua ei edes väsytä vaikka unta yön aikana tulee noin kuusi tuntia ja siihen ne heräämiset. :)

   Poista
  2. Joo on toi kyllä kamalaa heräillä jatkuvasti :/ Mä niin kanssa toivon, että oisi ikään kuuluvaa.

   Voi olla :D Mä oon ihan tosi väsynyt jatkuvasti :D Mutta helpommalla kyllä pääset, jos ei kerran väsytä !:D

   Poista
  3. Kyllä tää jossain vaiheessa helpottaa ja ne nukkuu yöt heräämättä. :) Mä totuin jo odotusaikana niin huonoihin uniin, et senkin takia varmaan ei tunnu väsyttävän. :D
   Kiitos tsempeistä ja sitä samaa sinne.♥

   Poista
  4. Kiitos :) No meilläkin Eve oppi nukkumaan vasta ihan vähän alle 2-vuotiaana yönsä :D

   Poista
  5. Jos Emily oppisi aikaisemmin, ainakin toivotaan niin. :)

   Poista
  6. Mä toivon kanssa niin. Viime yö mentiin tunnin unilla...

   Poista
 8. Suloinen poika! <3 Toivotaan että päiväunet pitenevät ja saat hetken aikaa itsellesi, kodille ja muille lapsille :) Jaksamista arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henni, Hugo on.♥
   Ajan kanssa varmasti pitenevät. Onneksi on nyt ne yöt aikaa osalle kotitöistä. :) Muiden lasten kanssa koitan olla paljon ja Hugo on sitten mukana jos ei nuku. :)

   Poista
 9. Meillä Mila oli vauvana myös todella huono nukkumaan ja muutenkin kovin itkuinen. Yöt meni pyöriessä ja itkiessä ja päivälläkin oli sama homma. Onneksi nyt tuntuu, että on alkanut helpottaa! Tsemppiä teille kovasti! <3

  VastaaPoista
 10. Meillä keskimmäinen nukkui myös tosi vähän ja oli lisäkso vain sylissä viihtyvää sorttia. Oli aika raskasta kun vauva oli koko ajan iholla, koska muualle laitettaessa huusi koko ajan. Jossain vaiheessa laskin että päivän unisaldo oli yhteensä 1h40min joka päivä ja niistä eka unilla 40mim ja tokilla hyvällä tuurilla tuo tunti. Toki rattaita piti käydä tuohon määrään jo heiluttelemaam useamman kerran tai jos nukahti autoon viideksi minsaksi kauppareissulla niin toiset unet oli sitten siinä. Yöt nukkui kuitenkin onmeksi noin 2-3 syötöllä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä meni noin juuri ne ihan ekat kuukaudet. Sylissä nukuttiin myös niitä päikkäreitä, kun aina kun laski sylistä alkoi huuto. Eihän sitä reppanaa sitten viitsinyt edes laskea kun sylissä oli hyvä.♥ Nyt onneksi viihdytään jo lattiallakin.
   Todella vähän on kyllä sielläkin nukuttu, mutta onneksi yöllä on sitten mennyt pikkuisen paremmin. :)

   Poista
 11. Kuulostaa niin tutulta. Ja ihmettelin myös miten vartin päikkäreiden jälkeen Hippu pystyi olemaan itse aurinko. :D Näihin vauvoihin on asennettu joku pikalaturi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin on. :) Erittäin nopea sellainen.
   Meillä Hugo nukkuu aamulla ne pisimmät unensa ja loput on sitten niitä ihan lyhkäisiä, juuri niitä vartin tai vajaan puolentunnin pätkiä. :)

   Poista
 12. Voi ei :/ Meillä Julia oli samanlainen pienenä. Ei nukkunu päikkäreitä kun liikkuvassa vaunussa. Eli mun oma-aika tai kotityöaika meni siinä että olin ulkona kävelemässä että toi saisi nukuttua, jos tulin kotiin kun oli nukahtanu vaunuihin niin heräsi heti. Onneks oli silloin eka niin ei ollu muita lapsia. Olis ollu aika rankkaa. Nää toiset on onneks osannu nukkua hyvin :) Tsemppii sinne ja toiv alkaa pian nukkumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä siis liikkuvat vaunut toimi. :) Meillä mennyt niin että esikoinen nukkui alkuun huonosti ja muut nukkuneet vauvasta asti. Hugo on ensimmäinen oikea sylivauva ja mini unia nukkuva joka ei viihdy ulkona vaunuissa. :) Eiköhän tämä tästä vielä ja ulkona nukkumis harjoitukset jatkuu kunhan pakkaset laskee tarpeeksi. :)

   Poista
 13. Jos Hugo on mielestäsi vähän ja huonosti nukkuva vauva, niin enpä tiedä mikä tuo meidän vauva on... Meillä nukuttaminenkin on jo urakka sinällään. Mutta näistä selvitään! Maailman huonoin nukkuja vauvana on nyt viisivuotias ja on tosi reipas ja hyväuninen kaveri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi höh. :/ Täällä nukutettiin Hugoa yhdessä vaiheessa yöunille pitkä aika, mutta nyt se onneksi sujuu. :)
   Kiva kuitenkin että viisivuotias on hyväuninen tapaus. :) Ja totta kyllä näistä aina selvitään. :)

   Poista
 14. Oivoii tuollainen nukkumaton tapaus olisi aika katastrofi minulle, joka rakastaa nukkumista. Meillä Lilian on ollut tähän verrattuna hyvä nukkuja, vaikka vieläkin herää nykyään taas jälleen joka yö. Vauvana herättiin pitkään 3h välein ja sitten jossain vaiheessa tuli tämä, että kerran yössä, mikä on näköjään jäänyt jäädäkseen. Nukkumaanmeno sen sijaan on ollut hankaa iltaisin varsinkin vauvana kun huudettiin maha yli puolille öin. Päivällä onneksi nukuttiin hyvin 1-3h pätkiä, mutta se ei varmaan lohduttanut töissä käyvää toista osapuolta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi että siellä vieläkin heräillään. Jospa se jossain vaiheessa sitten loppuu. :) Meillä Hugo oli hankala saada nukkumaan ensimmäiset neljä kuukautta, mutta nyt nukahtaa helposti, mutte ei sitten nuku. Yöunille menee onneksi helposti, vaikka herääkin aika nopeasti vielä vähän tankkaamaan. :)

   Poista
 15. Täällä poika 8kk nukkui neljän kuun ikään asti täysiä öitä ja hyviä päikkäreitä, sen jälkeen on herätty 3-8 (!!) kertaa yössä, nukahtaa vain tissille, joten ei auta ku heräillä ite kun ei muut voi syöttää, eikä enää viihti pullolle opettaa. Varmaan joku pitkä vaihe, tai hampaat tai oppii niin paljon koko ajan ja käy niitä yöllä läpi, tai joku muu.. :D päivisin nukkuu 15-30min pari-kolme kertaa ja on silti yhtä hymyä, aamusta iltaan. Kai sen iloisuuden ja vauvan onnellisuuden näkeminen saa jaksamaan nuo heräilyt :) -S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, herätäänpä siellä välillä monta kertaa. Meillä Hugo herännyt välillä sen kuusi ja siinä tuntuu ettei itse kerkeä nukkumaan ollenkaan. Siellä kyllä varmaan unia häiritsee osittain se uuden oppiminen ja voihan sitä koittaa antaa parina iltana särkylääkettä jos herääkin hampaiden vuoksi. :) Tsemppiä sinne kovasti.
   Ja kyllä se vauvan iloisuus vaan korvaa heräilyt ja ihan kaiken.♥

   Poista
 16. Oliverilla oli kausia jolloin nukuttiin se 10-20 min päikkäreitä useampia ja herättiin useampaan otteeseen jolloin olin ihan koomassa ja mietin että onneksi tämä ei ole ainaista.
  Tsemppiä ja ihania kuvia Hugosta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja Hugo kyllä on niin ihana.♥
   Meillä tää on nyt kestänyt miltein alusta asti, mutta kyllä se joskus helpottaa. :)

   Poista
 17. Kuulostaa aika tutulta! Täällä kanssa pikkusen reilu 4kk poika. Aikasemmin saattoi vaunuissa nukkua jopa reilu pari h, mutta nyt nukkuu yhdet n.tunnin ja kahdet n.puolen tunnin unet päivisin.
  Ja yöt oli aikasemmin niinkuin teilläkin, neljä heräämistä yössä, mutta kai täällä on päällä jotkut 4kk hulinat. Meillä heräillään öisin 8+ kertaa ja heilutaan hereillä pitkin yötä. En tajua, miten noin pieni pärjää niin vähillä unilla (äitillä ainakin tekee tiukkaa)
  No oon koittanut asennoitua, että tääkin on vaan vaihe ja joskus se helpottaa. Ja onhan se toisen vilpitön ilo aina aamuisin niin pakahduttavaa, että pyyhkii mielestä vähän huonommankin yön.

  Ja piti vielä sanoa, että sun blogi on mulle ihan uusi tuttavuus, mutta onpa kiva lueskella kun on niin samanikäsiä noi vauvat :)

  T.Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näillä pienillä on varmaan menossa ne kuuluisat 4kk hulinat. :) Todella monta kertaa kyllä heräilette, toivotaan että yöt alkavat siitä paranemaan. Ja on kyllä uskomatonta kuinka nuo pienet jaksaa tuollaisilla unilla, mutta kaippa se on vain uskottava. :)
   Ja kyllä se oman lapsen ilo ja hymy saa kaiken tuntumaan parhaalta. <3
   Tsemppiä sinne kovasti heräilyyn. <3 Ja kiva kun löysit blogiini. :)

   Poista
 18. Mulla on mennyt tää postaus jotenkin ohi, mutta kommentoinpa kuitenkin. Onneksi Hugo kuitenkin on hyväntuulinen poika, kitisevän lapsen kanssa olisi varmasti vielä raskaampaa. Meillä molemmat lapset on ollut suht hyviä nukkumaan, joten mulla ei oo kokemusta tästä asiasta. Toivotan sulle kuitenkin hurjasti tsemppiä ja voimia siihen hytkyttelyyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on.. olisi kurja jos koko hereillä olo ajan kitisisi.
   Kiitos.♡

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...