Kaksplus.fi

lauantai 2. tammikuuta 2016

Imetys - niin luonnollinen asia


Imetys on vauvan ruokkimista. Yksi maailman luonnollisimmista asioista. Asia joka on niin kaunista, jossa saa olla lähellä omaa pientään. Samalla se on kuintenkin arka asia. Jotkut voivat imettää missä vaan eikä haittaa vaikka paljasta pintaa näkyisi kuinka paljon. Jotkut menevät pois katseilta esimerkiksi vessaan. Itsekkin olen välillä mennyt ja mikään ei tunnu niin ikävältä kuin syöttää lasta vessassa, siellä missä toiset hoitavat muita tarpeitaan. Jotkut taas syöttävät ihan missä vain mutta peittävät lapsen esimerkiksi sideharsolla. On todella ikävää jos peittää lapsi harson alle ja näin menettää katsekontaktin lapseen ja samalla menettää ne suloiset hymyt. Ei näin.

Itse olen tehnyt noista kaikkea. Valitsen niistä aina tilanteen mukaan, mutta kaikista ahdistavinta on mennä syöttämään sinne vessaan. Söisitkö sinä itse vessassa? Tai miltä tuntuisi syödä harson alla peitettynä? Itse syötän oikeastaan ihan missä vain. Viime ideaparkin reissulla tuli tehtyä kaikkea. Syötin Lindexin liikkeessä, käytävällä vauva vähän harson alla piilossa ja kerran vessassa. Itseäni ei hävetä, vauvankin peitin lähinnä sen vuoksi että keskittyisi syömiseen eikä muiden kuikuiluun. Keräsin erilaisia katseita, niin hymyjä kuin ihmetystä, mutten kertaakaan paheksuvia.

Jos sinua ahdistaa kun joku imettää ja pieni osa rintaa pilkottaa, niin voit kyllä kääntää katseesi pois. Voit poistua paikalta tai laittaa itse itsesi liinan alle. Pieni vauva rinnalla ei voi olla ruma ja ällöttävä näky. Ja rintojahan näkyy ihan joka puolella. Mainoksia puolialastomista naisista on maailma pullollaan ja sitten joku valopää haluaa että imetys pitää tehdä niin että tilanne peitetään. Ei sillä että kaikkea kuraa voisi kaataa vain yhden ihmisen niskaan, onhan näitä ollut ennenkin ja tulee varmasti olemaan. 


En silti voi olla miettimättä sitä miten tämä vaiukuttaa niihin, joille julki-imetys on muutenkin vaikeaa. Ei se ainakaan helpota tilannetta. Toivonkin nyt, ettei kukaan tämän vuoksi ala syöttämään pientään piilossa, vaan päin vastoin rohkaistuisi enemmän. Itse ainakin meinaan ruokkia lastani siellä missä nälkä iskee ja sillä meille parhaaksi katsotulla tavalla. Imetys on hieno asia, eikä sitä pidä suorittaa haisevassa vessassa tai piilossa sen vuoksi ettei joku kestä. Olen puhunut.

28 kommenttia:

 1. Asiallisesti ja täyttä asiaa kirjoitit! Tää on kyllä vain niin sellainen asia, mitä en pysty ymmärtämään. Että joku voi oikeasti pahoittaa mielensä tai pitää ällöttävänä sitä, että äiti ruokkii omaa lastaan maailman luonnollisimmalta tavalla! Toivottavasti tästä kohusta on se hyöty, että se avaisi ihmisten silmiä ja julki-imetyksestä tulisi vähemmän tabu ja enemmän ihan normaali asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nelli.♥
   Toivon todella että tämä kohu avaisi silmiä ja imettäminen julkisesti olisi ihan normaali asia. Luultavasti niitä kuitenkin riittää ketkä sitä paheksuvat ja eivät pidä siitä, mutta aina voi kuitenkin yrittää. :)

   Poista
 2. Huvitti tuo "tai laittaa itsesi liinan alle" :D juurikin näin! Hyvä teksti! Pidän myös imetystä luonnollisena ja ihanana asiana. Olen imettänyt kaikkia neljää lastamme kauppakeskuksissa tms. (Julkisilla paikoilla käytän tosin harsoa. Ilman sitä ei tuo 9kk ikäinen kyllä edes keskittyisi syömiseen). Olen saanut katseita, mutta onneksi vain iloisia ja ymmärtäviä sellaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, niin se pitäisi tehdä, eikä peittää pientä ruokailijaa. :) Helpompi olisi kuitenkin olla katsomatta jos häiritsee.
   Hienoa että sielläkin on imetetty kaikkialla. Minäkin aina silloin kun vauvalla on nälkä, oli paikka sitten mikä tahansa. Harso on täälläkin usein käytössä, mutta vain harvoin laitan sen vauvalle suojaksi. Monesti se vain vauvalla kainalossa ja samalla suojaamassa vaatteita.

   Poista
 3. Hyvä teksti, mutta miusta harson tai huivin käyttäminen imettäessä julkisella paikalla ei ole aina huono juttu! Meillä ainakin oli vaihe, että Ellu ei malttanut keskittyä syömään jos olimme esim. kylässä - kaikkea katseltavaa oli ihan liikaa. Silloin ohut huivi päälle vedettynä auttoi likkaa keskittymään ruokailuun, hän varmasti tunsi myös olonsa turvallisemmaksi niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna.♥
   Juu ei olekkaan. Itsekkin sitä käytin viimeksi ideaparkissa ollessa, jottei vauva keskittynyt ympärillä pyöriviin ihmisiin. Pidin sitä kuitenkin niin että pystyin koko ajan kuikuilemaan pientä. Meillä kun Hugo tykkää syödessä usein katsella silmiin ja väläytellä mitä ihanempia hymyjä.♥

   Poista
 4. Hyvin kirjoitettu! Mulle on aina ollut kauhean iso kynnys imettää julkisilla paikoilla ja mua on myös joskus ahdistanut imettää ihan sukulaistenikin nähden. En tiedä mistä se johtuu, ehkä juuri siitä kun olen ennen aina ajatellut, että mitä muut ajattelevat.

  Oikea asennehan tietenkin on se, että imetys on luonnolline asia ja musta on todella typerää sitä edes ihmetellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riikka.♥
   Näin se on ettei se kaikille ole helppoa imettää julkisesti.

   Poista
 5. Ihana postaus ja kauniit kuvat <3 Itsekin imetin vaikka missä, tosin maitoa riitti vain kolme kuukautta. Mutta ne olivat hienot kuukaudet :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä sinä!!!! Mulla on kans kiehunu useamman kerran tässä tämän päivän aikana. Itse kuulun siihen ryhmään joka imettää missä vaan.Siis MISSÄ VAAN. Abc:llä, leikkikentällä, kaupassa, ravintolassa, kirkossa.Ikinä en oo mennyt edes sivummalle lastani ruokkimaan. Jotenkin oon ajatellut, että mun puolesta se voi poistua huoneesta kelle se imetys on ongelma.
  Ymmärrän tuon harson käytön jos tosiaan lapsella on ongelmia keskittyä siihen imemiseen,mutta muuten sekin on mun mielestä ihan turha, juurikin tuon katsekontaktin takia.
  Ärsyttää että vielä nykyäänkin joku on sitä mieltä,että imetys julkisella paikalla on ällöttävää!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla.♥
   Hienoa että siellä imetetään missä vaan, pienen lapsen kun ei kuulu odotella ruokaa ja kun rintaa on sitten helppo tarjota ihan missä vaan. :) Mä olen myös aika lailla imettänyt missä vaan, mutta niitäkin kertoja on kun olen mennyt syrjempään ja myös sinne vessaan. Ihan vain sen rauhallisuudenkin takia. Hugoa kun se ympärillä tapahtuva kiinnostaa nykyään niin paljon.

   Poista
 7. Todella hyvä kirjoitus! Itse en edes ymmärrä miksi imetys on niin kohauttava asia vuosi toisensa jälkeen. Luonnollisempaa asiaa ei varmasti ole joten mistä joidenkin ihmetys saatika inhotus johtuu. Itse en välittänyt imettää julkisesti muiden silmien alla, koin sen itselleni kiusalliseksi kun muut näkivät jotain mikä ei heidän silmilleen kuulunut mutten suinkaan kokenut imetystä millään tavalla epäsovinnaisena.Eikä itseäni häirinnyt koskaan imettää keskellä tuttavapiiriä. Jännä että tämmöinen aihe puhuttaa niin paljon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nea.♥
   Tää on varmaan aihe, joka tulee aina puhuttamaan tavalla tai toisella. Aina löytyy ihmisiä jotka oudoksuvat tai eivät kestä julki-imettämistä. Aina se imettäminen muiden silmien alla ei ole helppoa, itselläkin muutama ihminen joiden seurassa hakeudun ennemmin sivummalle imettämään, ihan vain sen vuoksi että ovat kerran olleet liikaa neuvomassa.

   Poista
 8. Niin kauniit kuvat ja asiallinen postaus! <3 Mä en vieläkään voi käsittää keneltä pääsee tollainen aivopieru!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cariina.♥
   Kyllä kieltämättä ihmetytti, mutta tuntuu näitä pääsevän välillä muiltakin. Milloin ravintolassa ei saisi imettää kun se häiritsee viereisen pöydän syöjiä jne. :)

   Poista
 9. Totta joka sana :) mä oon aina tykännyt imettää vähän sivummalla. Leonkin on nykyään tosi vaikea keskittyä syömiseen jos ympärillä on kova hälinä. Sen takia mä mielellään käytän harsoja julkisilla paikoilla. En kuitenkaan sen takia, että se jotenkin nolottaa. Ihan käsittämätön kohu kyllä tuli. En käsitä miten joku, joka näkee puolalastomia ihmisiä työssään voi ajatella, että imetys kuuluisi peittää. Todellinen aivopieru... No onneksi pyysi anteeksi, mutta ei tuo möläytys tuu kyllä varmasti hetkeen unohtumaan. Tyhmästä päästä kärsii ura!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä aika aivopieru.
   Mulla on myös aina imettäessä harso, jolla lähinnä suojaan vaatteeni, mutta kyllä heitän sen osittain vauvan suojaksi jos ympärillä on kovasti hälinää. Nyt meilläkin on menossa se vaihe että kaikki ympärillä tapahtuva kiinnostaa niin paljon.

   Poista
 10. Niin totta! Allekirjoitan joka sanan. Itse en ollut aikaisemmin edes ajatellut, että imettämistä pitäisi jotenkin peitellä, ennen kuopuksen syntymää. Sain kuulla eräässä kauppakeskuksessa, kuinka minun pitää mennä vessaan imettää. Kummalliseksi tämän teki, että en edes ollut missään keskellä kaikkien nähtävillä vaan sivussa. Vaikka mielestäni imetystä ei tarvitse mitenkään peitellä, enkä itse sitä hävennyt, niin imetin kuitenkin mieluummin hieman syrjässä, ihan oman ja vauvan rauhan vuoksi. Mielestäni on todella kurjaa, että on tuollaisia ihmisiä, jotka tulevat töksäyttelemään ikävästi maailman ihanimmasta asiasta. Ei varmaan ole sanoja ajatellut, että on hänkin todennäköisesti äitinsä tississä roikkunut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ikävää että sinulle on tultu sanomaan että pitäisi siirtyä vessaan imettämään. :/ Minusta silloin sen ketä ahdistaa pitää siirtyä.
   Kyllä sitä itsekkin kauppakeskuksessa ennemmin imettää hieman syrjemmässä. Viimeksi ideaparkissa ollessani menin imettämään vessojen läheisyyteen jossa oli samassa säilytyslokerot. Siinä oli ihan hyvä paikka imettää. :)

   Poista
 11. Varmasti tämä puhuttaa aina..mä en ole koskaan imettänyt julkisesti enkä myöskään jaa kehuja jos nään jonkun muun imettämässä julkisesti,toki vähän riippuu paikasta..em tiedä mikä siinä on..tosi luonnollista ja moni on enempi "paljaana" omalla pukeutumistyylillään mut silti mä en oikein siitä tykkää..ehkä pakkotilanteessa voisin syöttää mut pitäis olla jo vauvalla hätä;) ja kyllä olen äiti ja neljättä lasta tällä hetkellä imetän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kaikki varmasti tykkääkkään, eikä tarvitsekkaan. :) Kyllä sitä itsekkin ennemmin imettää rauhallisemmassa paikassa, mutta onnistui se viimeksi siellä Lindexin liikkeessäkin ja tusin monikaan tajusi että imetän kun poika näytti vain siltä että nukkuu sylissäni harso kainalossa. :D Nälkä kun yllätti pienen niin ettei olisi millään kestänyt odottaa. :)

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitos, huomasinkin sen kun kävin päivällä puhelimella lukemassa postauksesi. :)

   Poista
 13. Ihmettelen kyllä ihmisiä, joita julki-imettäminen ärsyttää. Mutta niitä taitaa ärsyttää yleisesti lapset...

  Itse olen imettänyt ihan joka paikassa, bussissa en, koska en ole kokenut sitä turvalliseksi hurjapääbussikuskien takia. Olen myös satunnaisesti imettänyt vessassa, juuri sen rauhallisuuden takia, molemmat lapset ovat aina jossain vaiheessa olleet sellaisia pöllöilijöitä julkisella paikalla, ettei imetyksestä ole tullut mitään kun pää vaan pyörii... Nytkin kuopuksella vaikeuksia keskittyä ja joskus kotonakin joutuu siirtymään toiseen huoneeseen kun isosiskon puuhat kiinnostaa liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se kyllä varmasti on. :/
   Tuo vaihe on kyllä hankala julki-imettää (tai imettää muutenkaan) kun pieni keskittyy niin paljon siihen mitä ympärillä tapahtuu.
   Hih, imetys hurjapääkuskin kyydissä ei kuulosta kamalan houkuttelevalta.

   Poista
 14. Hei, tässä pakko jakaa kätevä imetysvinkki ostoksilla ollessa, jos vauva häiriintyy ärsykkeistä ympärillä ja pää alkaa pyörimää ympäriinsä: Kauppojen sovituskopit! :) Niissä ei todella tule ollenkaan mielstäni vessa-fiilistä (yök, enhän itsekään lounasta vessassa), mutta ihanan rauhallinen soppi ruokkia vauvaa.. Muutoin olen imettänyt missä kulloinkin tarvis ja mielestäni se ihan luonnollista.. varsinkin kahvilan tai ravitolan pöydässä saa olla ihan rauhassa, kun huomioi sijainnin.. jostain syystä itsekin hieman olen vierastanut imettää esim. ostoskeskusten käytävien keskellä olevilla penkeillä, kun hirveä määrä ihmisiä ramppaa ohi.. Mielummin siinä toki jonkun takin tms. suojissa kuin vessassa.. :/ Muutenkin tuntuu, että tää ilmapiiri johtaa siihen et aremmat äidit mökkihöperöityy turhaan kotiin, kun pelkää että vauva itkee julkisesti ja häiritsee muita.. Vaikka sehän on täysin luonnollista sekin ja vauvat ja pikkulapset kuuluu yhteiskuntaan siinä missä muutkin.. T:TM

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista ja oikein hyvästä vinkistä. :) Sovituskoppi onkin oikein hyvä vaihtoehto kunhan niihin ei ole kamalaa jonoa.
   Mä olin esikoisen aikaan sellainen, että mökkihöperöidyin kun vauva huusi enkä kehdannut lähteä vaikka kaupoille. Muiden lasten kanssa olen sitten ollut liikkeellä kyllä maailmaan ääntä mahtuu -asenteella. :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...